Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení k návrhu zákona o majetkoprávním vypořádání

Datum publikace4. 5. 2012, 14.30
TiskTisk

Vzhledem k tomu, že v posledních dnech k rozpravě o tomto zákonu vznikají nejrůznější iniciativy, prohlašuje Česká biskupská konference:

Tento zákon postupuje poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR v souladu s obvyklou praxí do tzv. druhého čtení. Své názory a připomínky vyjadřují jak jednotlivé výbory a komise sněmovny, tak poslanci a jejich poslanecké kluby. Předkladatelem zákona je vláda České republiky, která jej navrhla po shodě se zástupci církví a náboženských obcí. V nadcházejících dnech tedy půjde o legitimní projednávání v systému zastupitelské demokracie, nejprve v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, posléze v Senátu Parlamentu ČR.

Teprve po eventuálním přijetí zákona nastane chvíle, kdy se začínají projednávat nejrůznější prováděcí nařízení. V tomto dialogu na jedné straně stojí vláda, resp. ministerstva, na druhé straně ti, jichž se zákon týká, tedy církve a židovské náboženské obce. Ty v této chvíli představuje výhradně Česká biskupská konference (zastoupená kardinálem Dominikem Dukou), Ekumenická rada církví (zastoupená Joelem Rumlem) a federace Židovských náboženských obcí (zastoupená Tomášem Krausem). Veškerá jiná vyjádření i ze strany jednotlivých církevních představitelů jsou pouze osobními názory.

Chceme ujistit, že v tomto dialogu budeme respektovat jak zájmy věřících, tak pohled občanů a společensko-ekonomickou realitu.

 

V Praze dne 4.května 2012

 

kardinál Dominik Duka OP, předseda ČBK

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou