Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskupský palác vystavuje vzácné liturgické knihy

Datum publikace7. 5. 2012, 15.00
TiskTisk

Pracovníci Arcibiskupství olomouckého ve spolupráci s dr. Oppeltovou z Katedry historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci připravili pro letošní turistickou sezónu unikátní výstavu s názvem „Libri pretiosissimi, knihy z pokladu katedrály sv. Václava v Olomouci“ a stálou expozici v Jubilejní knihovně, která je věnována osobnosti čtenáře arcibiskupa Leopolda Prečana.

Olomouc: Výstava Libri pretiosissimi („Nejcennější knihy“) představuje veřejnosti výběr rukopisů a tisků, které byly zapůjčeny farností při olomoucké katedrále sv. Václava a v uplynulých čtyřech staletích sloužily liturgickému provozu v katedrále. Záměrem autorů je ukázat nejen řemeslnou dokonalost knižních vazeb, pečlivost typografické úpravy a krásu zařazených mědirytin, ale také přiblížit obsah a funkci knih, nedílně spojených s bohoslužbou a stojících tak u zdrojů evropské křesťanské civilizace.

Prohlídkový okruh byl dále oživen již zmiňovanou mini-expozicí, která je prvním krokem ke zmapování knižního fondu Jubilejní knihovny. Návštěvník zde např. uvidí původní katalog knihovny nebo vlastnické exlibris arcibiskupa Prečana. Součástí jsou také dobové fotografie a dokumenty osobní a úřední povahy.

Výstava i stálá expozice jsou součástí návštěvnického okruhu Arcibiskupského paláce, který je otevřen denně kromě pondělí od 10.00 do 17.00 hodin.

Více informací a novinek lze najít na webových stránkách www.arcibiskupskypalac.ado.cz, objednávky skupin lze provést e-mailem nebo telefonicky (prohlidkypalace@ado.cz, 587 405 421).

Martin Kučera, vedoucí turistického provozu

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou