Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výstava představuje loretánské nástěnné malby

Datum publikace9. 5. 2012, 12.16
TiskTisk

V patře loretánského ambitu na Hradčanech byla otevřena výstava „Ars moriendi – Loretánské krypty“, která představuje malby z krypty pod loretánským kostelem Narození Páně a historii pohřbívání v kapucínských klášterech. Expozici si můžete prohlédnout do 30. září.

Málokdy se stává, že by došlo k objevení naprosto neznámé památky v centru Prahy. Loretánská výstava si klade za cíl představit veřejnosti dosud neznámý prostor krypty pro dobrodince pod loretánským kostelem Narození Páně. V kryptě byly totiž objeveny unikátní barokní nástěnné malby s motivy Smrti a Vzkříšení - alegorie Času, symboly křehkosti a pomíjivosti lidského bytí. Tyto velmi kvalitní fresky byly vytvořeny roku 1664 zvláštní technikou chiaroscura - pouze v odstínech černé a šedé barvy. Jejich autor, snad kapucínský řádový malíř, pracoval podle vlámských a holandských grafických vzorů na objednávku tehdejší patronky Lorety Alžběty Apolonie hraběnky Kolowratové. Předlohou hlavní scény Vzkříšení Lazara se stal známý Rembrandtův lept, který později inspiroval řadu umělců napříč staletími až po Van Gogha - loretánská freska je pozoruhodná právě tím, že je velmi ranou reakcí na Rembrandtovo dílo a vznikla ještě za jeho života.

Protože není možné otevřít prostor krypty veřejnosti, mohou návštěvníci výstavy vstoupit alespoň do trojrozměrného modelu, který byl pro tuto příležitost vytvořen. Jsou zde představeny i další zajímavé exponáty související s pohřební praxí v Loretě - například neznámý půdorys lobkowiczké krypty patronů pod Santa Casou, návrh Castra Doloris Václava Ferdinanda hraběte z Lobkowicz z roku 1698, soubor barokních funerálních textilií nebo několik dosud nevystavovaných ostatkových křížů z Loretánského pokladu.

Výstava představuje veřejnosti také pohřební zvyklosti v řádových kryptách kapucínů; z brněnské krypty byla pro tuto příležitost zapůjčena malovaná víka barokních rakví, portréty a erby některých donátorů, kteří u kapucínů našli místo svého posledního odpočinku. Pohled na řádovou spiritualitu františkánské observance v oblasti funerální rozšiřuje vystavení dvou barokních mortuárií z františkánských konventů. Více na www.loreta.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou