Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pořady Redakce náboženského vysílání od 12. do 18.5. 2012

Datum publikace12. 5. 2012, 12.14
TiskTisk

Redakce náboženského vysílání připravila na nový týden např. sobotní Doteky víry s kardinálem D. Dukou;  pro nedělní Ranní slovo na Vltavě připravil P. Vaďura rozhovor s L. Heryánem. Více na www.rozhlas.cz.

ČRo 1 – Radiožurnál


Křesťanský týdeník    sobota  12.5. 2012  9:05 – 10:00
Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Patriarcha Kirill požehnal Putinovi při jeho inauguraci.
Den Evropy a cena ideálu.
O 2. světové válce stále nevíme vše.
Náročné Lisztovo Oratorium Kristus zaznělo v českém pohraničí.
Arcibiskupství pražské slaví.
Na slavnost arcibiskupství přijel i kardinál Schönborn.

Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.


Sobotní Doteky víry   sobota  12.5. 2012  22:05 – 23:00
V duchu oslav 450 let obnovení pražského arcibiskupství se ponesou Doteky víry. Hostem Evy Hůlkové bude kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Slavné výročí má svoje pozoruhodné historické kořeny, ale řeč bude také o naší současnosti. Dominik Duka věří, že překážky a potíže nakonec překonáme, ale připouští, že občané mají nejistotu, kdo to se státem myslí dobře. A mimochodem – plný počet zvonů na katedrále sv. Víta vnímá jako příslib pokojných a spokojených časů.


Nedělní Doteky víry   neděle  13.5. 2012  22:05 - 23:00
Den matek se slaví už 100 let.
Pozoruhodné výsledky soutěže v Izraeli.
Digitalizace ve vatikánské knihovně.
Výzvy přítomnosti: Část jeho života byla spojena s perzekucemi komunistického režimu. 11 let nesměl vykonávat kněžské povolání, mnozí ho pamatují jako muže, který chodil s kýblem a myl výlohy. Svoji pastorační činnost musel skrývat. Krátce před sametovou revolucí získal opět souhlas k práci duchovního. V šumavských Žihobcích se ale dlouho neohřál. V roce 1990 se stal biskupem českobudějovickým a v roce 1991 střídá na Vojtěšském stolci kardinála Tomáška. Jako český primas zde strávil 19 let. Jaká to byla cesta? Co se mu podařilo a dokázali jsme to ocenit? Na tyto otázky hledá odpovědi Teresie Bečková s historikem Jaroslavem Šebkem v dnešních Výzvách přítomnosti.


Kořeny     neděle  13.5. 2012  01:05 – 01:55
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Co bude po životě? Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

ČRo 2 – Praha


Bohoslužba     neděle  13.5. 2012  9:00 - 10:00
Přímý přenos bohoslužby sboru Církve československé husitské v Liberci. Káže kněz Vojtěch Basl.


Dobrá vůle      neděle  13.5. 2012  18:05 – 18:30
O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším
Mája, máma a Mahámája.
Mája je malá blonďatá holčička. Její máma je malířka a učitelka buddhismu, jmenuje se Veronika Černá. A Mahámája je jméno, které se dává matce historického Buddhy Šákjamuniho. „Mahá“ znamená velká. Až bude malá Mája velká, bude taky buddhistka jako její máma? Tibeťané se někdy diví, jak malou úctu chováme na Západě ke svým matkám. Co říká buddhismus o mateřství? A jaké jsou ženy-matky, které u nás konvertovaly k buddhismu? Proměnilo to jejich přístup k mateřství – k dětem a také k jejich vlastním matkám? Na tyto otázky hledá odpověď dokument Aleny Blažejovské, který vysíláme ke Dni matek. Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Tomáš Gsollhofer.

ČRo – 3 Vltava


Ranní Slovo    neděle  13.5. 2012  7:35 – 8:00
Před týdnem si v pořadu Ranní Slovo povídal Petr Vaďura se salesiánem Ladislavem Heryánem o prvních jedenácti verších patnácté kapitoly Janova evangelia. V tomto pořadu na výklad naváží a budou se zamýšlet nad verši dvanáctým až dvacátým pátým.


Prameny a proudy   neděle  13.5. 2012  16:00 – 16:30
Atentát na Reinharda Hendricha (3/10)
Velký dramatický protektorátní příběh, do jehož uzlů jsou vpleteny stovky lidských osudů, odvaha, sebeobětování, ale i zrada a krvavá msta. Příběh Atentátu na Reinharda Heydricha patří k nejvýznamnějším i nejtragičtějším kapitolám naší novodobé historie. V desetidílném rozhlasovém dokumentu, který uvádíme k letošnímu 70.výročí, velký válečný příběh podrobně vyprávějí poslední žijící aktéři, svědci, pamětníci a historici. Dokument připravil Miloš Doležal, spolupráce Michal Šimek, režie Markéta Jahodová.
Třetí díl podrobně zachycuje dusnou atmosféru po nástupu R. Heydricha do Prahy v září roku 1941 a samotnou přípravu parašutistů ze skupin Anthropoid (Kubiš a Gabčík) aSilver A (Bartoš, Valčík a Potůček), jejich výcvik a život v Anglii, vzpomínky přátel a druhů. V dokumentu mj. hovoří parašutisté Rudolf Pernický a Čestmír Šikola, osobní tajemník presidenta Edvarda Beneše Eduard Táborský, německý historik Detlef Brandes, anglický historik Martin Brown a řada dalších.


Ranní úvahy kardinála Miloslava Vlka po – pá  14.5. 2012 – 18.5. 2012  6:50 – 6:55

 

ČRo – 6


Hovory o víře     sobota  12.5. 2012  19:30 – 20:00
S Alešem Březinou. Připravil Karel Vepřek.


Slovo na neděli     sobota  12.5. 2012  23:50 – 24:00
Po potopě. Duchovní zamyšlení Pavla Pokorného.


Zbožní a bezbožní   neděle  13.5. 2012  21:10 – 21:40
Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.
Řecká mytologie v kořenech evropské civilizace.
Starověké Řecko pokládá Evropa za jeden z kořenů své civilizace. Jedním z pramenů, které o starořeckém světě máme, jsou báje, mýty a pověsti. Vydáme se za nimi v pořadu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.


Zaostřeno na církve   neděle  13.5. 2012  21:40 – 22:00
Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.
O 2. světové válce stále nevíme vše.
Patriarcha Kirill požehnal Putinovi při jeho inauguraci.
Den Evropy a cena ideálu.
Arcibiskupství pražské slaví.
Pozoruhodné výsledky soutěže v Izraeli.
Náročné Lisztovo Oratorium Kristus zaznělo v českém pohraničí.


Slovo na příští týden   neděle  13.5. 2012  23:50 – 24:00
O našich vydlužených vinách a zavinilých dluzích. Předpůlnoční zamyšlení připravil Ivan Štern.


Kořeny     středa  16.5. 2012  20:10 – 21:00
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický výrok: Tvé jméno bude Izrael. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou