Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nejstaršímu biskupovi světa je 102 let

Datum publikace17. 5. 2012, 12.01
TiskTisk

Ač oficiální vatikánské statistiky hovoří o 105ti letém severokorejském biskupovi z Pchjongjangu jako o nejstarším z biskupů, jak jsme informovali včera, zřejmě je skutečně nejstarším 102letý Francouz. Korejský biskup je totiž od 50. let nezvěstný.

Vatikán: Nejstarší biskup katolické církve je tedy s největší pravděpodobností Francouz. Mons. Gery Leuliet, bývalý biskup Amiens v severní Francii, je ve svých 102 letech zřejmě nejstarším ze 4800 biskupů světa.

Mons. Francis Hong Yong-Ho, který je dosud vedený ve vatikánských statistikách, nebyl podle listu Le Figaro spatřen od Korejské války (1950-1953). Dosud však nebyla oficiálně potvrzena ani jeho smrt. V roce 1949 byl Hong zatčen komunisty, dál se ztrácí stopa. Při ustavení diecéze Pchojgjang byl Hong v roce 1962 jmenován prvním biskupem. Apoštolským administrátorem Pchjongjangu je ale ve skutečnosti arcibiskup jihokorejské arcidiecéze Soul.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou