Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Společná oslava k poctě sv. Cyrila a Metoděje v Římě

Datum publikace18. 5. 2012, 10.00
TiskTisk

25. května 2012 se uskuteční v Římě společná oslava k poctě sv. Cyrila a Metoděje. Českou republiku bude na této události oficiálně reprezentovat  premiér Petr Nečas a ministryně kultury Alena Hanáková. Za ČBK se zúčastní kardinál Dominik Duka, kardinál Miloslav Vlk a arcibiskup Jan Graubner. Na oslavy do Říma se také chystá přibližně stovka poutníků z Čech a Moravy.

Řím:  Na programu oslav bude 25. 5. 2012 dopoledne uctění památky sv. Cyrila u jeho hrobu v bazilice sv. Klimenta, poté  položí premiér Petr Nečas květiny na hrob kardinála Berana v podzemí baziliky sv. Petra. Český premiér by se také měl sejít na soukromé audienci s papežem Benediktem XVI.

V 16.00 hodin bude v kostele sv. Praxedy slavena mše svatá za účasti evropských biskupů. Hlavním celebrantem této bohoslužby bude kardinál Zenon Grocholewski, prefekt Kongregace prokatolickou výchovu. Večer se v bazilice Santa Maria Maggiore uskuteční pod záštitou premiéra Nečase a Zlínského kraje slavnostní koncert zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů.

Mezi hlavní události, které se v rámci oslav Cyrilometodějského jubilea v roce 2013 připravují, patří dvě mezinárodní konference a dvě výstavy. První konference by se měla věnovat státně-politickému významu Cyrila a Metoděje v 9. až 18. století. Druhá konference bude zaměřena na význam věrozvěstů pro 19., 20. a 21. století. Ministerstvo kultury chystá dva celostátní výstavní projekty, které budou realizovány společně s Moravským zemským muzeem a Muzeem umění Olomouc. Na regionálních úrovních se rovněž připravuje řada dalších projektů a aktivit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou