Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatý stolec přijal omluvu firmy Benetton

Datum publikace17. 5. 2012, 12.52
TiskTisk

Zástupci firmy Benetton vyslovili v tiskové zprávě politování nad tím, že ve své mediální kampani využili obrazu Benedikta XVI. způsobem, který urážel cítění věřících. Ujistili o stažení všech těchto obrazů z oběhu a zavázali se, že v budoucnu již nepoužijí papežův obraz ke komerčním účelům bez potřebné autorizace. Jednalo se o provokativní fotomontáž, na níž byl Svatý otec vyobrazen v polibku s egyptským imámem.

Řím: Celá kauza odstartovala vloni 16. listopadu, kdy firma na různých místech Říma - včetně mostu před Andělským hradem - vyvěsila gigantickou, zjevně provokativní fotomontáž, která znázorňovala papeže a egyptského imáma ve vzájemném polibku. Svatý stolec okamžitě podnikl právní kroky na ochranu papežova obrazu a firma Benetton v krátké době fotomontáže odstranila.
Teprve koncem minulého týdne však vydala firma tiskové prohlášení, kterým veřejně přiznává svoji odpovědnost za nekorektní zacházení s autorskými právy. Tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi v dnešním prohlášení oznamuje, že Svatý stolec nežádal žádné finanční odškodnění, ale usiloval o morální odškodnění za zneužití fotografií papeže, které podléhají jeho autorským právům. Firma se navíc rozhodla vyjít - nevelkou, ale účinnou měrou - vstříc jedné charitativní církevní aktivitě. „Celá tato smutná epizoda, ke které nemělo vůbec dojít, se tak z právního hlediska skončila,“ uzavírá P. Lombardi komentář k omluvě firmy Benetton. Vyjadřuje naději, že celá záležitost bude lekcí náležité úcty k obrazu papeže, i každého jiného člověka, jakož i sensibility věřících.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou