Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Olomouci se uskuteční konference o propuštění duchovních

Datum publikace17. 5. 2012, 15.00
TiskTisk

Problematikou propuštění z duchovního stavu a dispense od celibátu, ale také pozitivními nástroji, které mohou problémům kněží předcházet, se budou v úterý 19. června 2012 zabývat odborníci během mezinárodní konference, kterou pořádá Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (CMTF).

Olomouc: První přednáškový blok začne v 9.00 hodin a bude věnován současným právním normám propuštění katolických duchovních a dispense od celibátu. Vystoupí při něm odborníci z CMTF: doc. Damián Němec, Mgr. Monika Menke, Th.D. a ICLic. Jiří Dvořáček, ICODr.

Od 10.15 hodin bude na téma přípravy ke svěcení hovořit prof. Mirosław Sitarz z Katolické univerzity v Lublinu.

Třetí tematický blok, věnovaný církevním trestům, zahájí v 11.15 hodin prof. Józef Krukowski, taktéž z lublinské univerzity, a doplní ho dr. Marek Stokłosa z Univerzity Stefana kardinála Wyszyńského ve Varšavě a dr. Libor Botek z olomoucké teologické fakulty.

V odpolední části pak prof. Leszek Adamowicz z lublinské univerzity seznámí účastníky s předpisy Polské biskupské konference a dr. Jacek Marian Połowianiuk z Kongregace pro klérus v Římě s praxí kongregace. Celé setkání uzavře debata u kulatého stolu.

Konference s názvem „Propuštění z duchovního stavu podle nejnovějších předpisů katolické církve – legislativa a praxe“ je určena především studentům z oblasti teologie, práva, žurnalistiky, politologie a historie, dále odborné veřejnosti a také duchovním a jiným církevním pracovníkům. Uskuteční se v prostorách olomoucké teologické fakulty na adrese Univerzitní 22.

Pro registrované účastníky budou texty přednášek k dispozici v češtině, diskuse bude konsekutivně překládána. Další informace jsou k dispozici na adrese www.confcmtf.upol.cz/propusteni-z-duchovniho-stavu a tamtéž je možné registrovat se k účasti.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou