Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nedaří se nám předávat víru, znělo v Mannheimu

Datum publikace22. 5. 2012, 14.34
TiskTisk

O uplynulém víkendu skončilo v německém Mannheimu národní setkání katolíků. Na 98. Katholikentag letos dorazilo rekordních 80 tisíc návštěvníků.  V Mannheimu se po pět dní dala zažít živá a vitální církev, hodnotil akci po skončení jeden z hlavních organizátorů, předseda ZdK Alois Glück. Celkově však církev v německy mluvící oblasti řeší řadu závažných témat a spousta lidí zde prožívá krizi víry.

Mannheim: Závěrečnou bohoslužbu pod širým nebem, jíž se zúčastnil i německý prezident Joachim Gauck, sloužil arcibiskup Robert Zollitsch za přítomnosti 20 tis9c věřících. Předseda komise německých katolíků Alois Glück vyzval ve svém projevu k větší angažovanosti církve ve společnosti. „Situace církve je víc než součet jejích nedostatků,“ řekl. Katholikentag byl podle něj otevřený „všem otázkám, které nás tíží ve vývoji naší církve.“ Prohloubení víry a nutné změny církve neznamenají prý nutně rozpor. Glück apeloval na korektní debatu a otevřené hledání řešení. Jednoznačně odsoudil radikální pravicová uskupení a řekl, že křesťané se od nich musí distancovat.

Pětidenní setkání v Mannheimu se neslo v duchu motta 'Odvážit se znovu na cestu'. Ve více než 1200 jednotlivých programů šlo především o otázky reformy církve a vedly se celospolečenské debaty o budoucnosti. „Potřebujeme lidi, kteří říkají NE kultuře smrti a rochnění v přebytku. Křesťané by neměli vnímat politiku jako něco nečistého, do čeho se nechtějí namočit. Nikdo není čistě duchovní bytostí, ale každý je v určitých politických vztazích,“ vyzval k angažovanosti v politice německý prezident Joachim Gauck a dodal: „I pohled do historie dokládá, že křesťanské osobnosti rozhodujícím způsobem utvářeli tuto zem. Katoličtí politici a političky působili v politice jako požehnání. Ve východním Německu to byli křesťané, kdo i v časech diktatury hájili neměnné hodnoty, když se ostatní obyvatelé zcela poddali osudu.“

Po skončení setkání shrnul berlínský arcibiskup kardinál Rainer Maria Woelki především problematiku předávání víry mladé generaci. 'Těší mne přítomnost mnoha mladých lidí. Slavili jsme společnou bohoslužbu, která byla výrazem naší víry. Avšak zřetelně vnímám také rozdílná mínění, očekávání, či naděje německé církve. Nesmíme si zastírat zlom, který zde nastal: nedaří se nám předávat víru dalším generacím. I dnešní rodiče nejsou schopni v rodinném prostředí víru žít a dávat dále. To má dopad na kněžská i řeholní povolání, ale i na pastoraci svátostí. Jsem vděčný všem, kteří do kostela ještě děti vodí. Dnešní stav je však takový, že např. v Düsseldorfu se zapsalo tisíc dospívajících na přípravu k biřmování. Biřmováno jich pak bylo 18. V Berlíně jsou počty řádově ještě nižší – biřmujeme skupinky pěti, osmi či čtrnácti mladých lidí,” dodal.

Příští Katholikentag bude v roce 2014 hostit diecéze Řezno.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou