Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sousoší sv. Cyrila a Metoděje v Moutnicích

Datum publikace25. 5. 2012, 9.42
TiskTisk

V Jubilejním roce příchodu soluňských bratří na naše území se připravují farníci v Moutnicích na slavnostní událost – vztyčení nového sousoší svatých Cyrila a Metoděje.

Moutnice: Jak uvádí duchovní správce farnosti, P. René Strouhal: „Myšlenka zřídit v prostoru u kostela v Moutnicích sousoší sv. Cyrila a Metoděje není zcela nová, ale díky chystaným oslavám k 1150. výročí soluňských bratří se stala velmi aktuální. Jedná se o iniciativu z řad farníků, které tito naši patronové velmi oslovují. Jejich zpodobnění nám ve farním kostele schází, i když se ke sv. Cyrilu a Metoději farníci modlí a hrdě se k nim hlásí. Zvláštním způsobem zde prožíváme víru jako dědictví otců a zdejší rody ji po staletí předávají novým a novým generacím...“

Autorem sousoší bude akademický sochař Petra Váňi, který je restaurátorem památkově chráněných uměleckých děl, kopií barokních soch a mnoha sochařských projektů v církevních objektech. Cena sousoší je odhadovaná na 1,5 milionu Kč.
 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou