Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Při setkání v Oetzu uctili místo, kde zemřel dr. Tyrš

Datum publikace29. 5. 2012, 13.36
TiskTisk

Sloužit mši svatou přijel o Svatodušním pondělí 28. května 2012 do rakouského Oetzu P. Bohuslav Švehla z České misie v Mnichově.  Bohoslužba pod širým nebem v kulisách alpských štítů byla sloužena u příležitosti mezinárodního sokolského setkání 2012. Po jejím skončení odnesli lidé ve slavnostním průvodu podél řeky Aache květiny k pamětním deskám zakladatele Sokola Pražského, dr. Miroslava Tyrše, který v horské řece tragicky utonul.

Oetz: „Vždy mě fascinuje, jak hojně sledovaná jsou na stadionech sportovní utkání. Diváci oceňují určité napětí a fakt, že není jasné, jak zápas dopadne. Všichni mají stejné šance. V kostele oproti tomu víme, jak to dopadne. Ale když je nám těžko, potřebujeme mít právě onu jistotu, že Bůh je s námi a že vše dopadne dobře,“ řekl P. Švehla ve své homilii a dodal: „Je důležité, abychom ani ve sportu, ani v životě, nešli cestou pýchy, ale cestou pokory a díkůvzdání.“  Česká bohoslužba byla na setkání sloužena už po dvanácté a zúčastnila se jí většina účastníků.  Kněz ocenil dobrou spolupráci krajanských spolků a katolické církve v Mnichově. 

Na louce v Oetzu se na třídenním setkání sokolské župy shromáždily už po 39. Ač na parkovišti stála auta poznávacích značek celé Evropy, zněla tu převážně čeština. Tento tělocvičný a kulturní spolek sdružuje Čechy žijící v zahraničí, a to často už i v několikáté generaci. Organizaci měla letos na starost župa švýcarská a přijeli sokolové např. z Mnichova, Vídně, Paříže, ale i České republiky a Slovenska.   Na závěr setkání si slavnostní průvod připomněl tragickou smrt dr. Tyrše, který v Tyrolsku trávil čas na ozdravném pobytu a v horské řece v srpnu 1884 utonul pravděpodobně při rybaření.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou