Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslavy hostýnského jubilea zpestří nový film o Janu Pavlu II.

Datum publikace5. 6. 2012, 16.44
TiskTisk

Letošní oslavy stoletého jubilea korunovace Panny Marie Svatohostýnské provází už od počátku roku řada kulturních akcí a s blížícím se datem výročí, které připadá na 15. srpna 2012, je nabídka stále bohatší. Na červen jsou tak plánovány například přehlídky divadelních souborů a schol a v polovině měsíce se na Svatém Hostýně uskuteční projekce nového filmu o bl. Janu Pavlu II. s názvem „Hledal jsem vás“.

Svatý Hostýn: V sobotu 26. května byla v Jurkovičově sále zahájena výstava malíře Zdeňka Hajného s názvem „O cestách ke Světlu“. Výstava, kterou za přítomnosti velkého počtu návštěvníků zahájil světící olomoucký biskup Josef Hrdlička, potrvá až do 31. srpna.

Od 1. srpna bude na Hostýně souběžně probíhat další výstava s názvem „Dušan Jurkovič, architekt a jeho dům“. Bude věnována postavě významného slovenského architekta, jehož tvorba je spojena i se Svatým Hostýnem. Výstava se připravuje ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně.

Od 15. do 17. června bude na venkovním pódiu u hostýnské baziliky probíhat festival farních divadelních souborů. S tematicky i žánrově pestrým programem se zde představí 11 souborů z celé republiky. Součástí bude také seminář o činnosti farních amatérských souborů.

V sobotu 16. června bude večerní program festivalu zakončen venkovní projekcí nového dokumentu o Janu Pavlu II. s názvem „Hledal jsem vás“. Autoři tohoto celovečerního polského filmu při jeho výrobě procestovali 13 zemí a zaznamenali svědectví 50 osobností, které se se zesnulým papežem setkaly. V České republice byl dokument poprvé uveden v Kroměříži na závěr mezinárodního festivalu filmové hudby Movieng Music v listopadu 2011.

Ve dnech 30. června až 1. července bude na venkovním pódiu probíhat festival hudebních skupin a schol, který bude zakončen večerem chval a světelným průvodem. Jako hlavní host festivalu vystoupí hudební skupina Paprsky.

V sobotu 23. června v prostorách zámku v Bystřici pod Hostýnem Česká pošta slavnostně uvede do oběhu poštovní známku s námětem korunovace Panny Marie Svatohostýnské v roce 1912. Datum vydání známky podle emisního plánu je 20. června.

V sobotu 21. července v 17.00 hodin vystoupí v bazilice na Svatém Hostýně umělecký soubor Hradišťan pod vedením Jiřího Pavlici. Vstupenky na koncert si lze opatřit v předprodeji na Informačním centru v Bystřici pod Hostýnem.

Den hlavních oslav 100. výročí korunovace sochy Panny Marie připadá na sobotu 18. srpna, kdy se na Svatý Hostýn sjedou biskupové z Čech a Moravy i ze zahraniční. Koncelebrovanou mši svatou doprovodí velký sbor složený ze schol moravských farností.

Všechny kulturní akce na Svatém Hostýně v rámci Jubilejního roku 2012 se konají pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka. Aktualizovaný program jubilejních oslav je zveřejněn a průběžně doplňován na stránkách www.hostyn.cz.

Petr Cekota, Jubilejní výbor 2012

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou