Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slezská lilie nabídne koncerty bratří Ebenů i Dana Bárty

Datum publikace8. 6. 2012, 17.48
TiskTisk

O víkendu zažije Ostrava již 2. ročník křesťanského festivalu Slezská lilie. Do Ostravy-Kunčiček, kde na louce u kostela sv. Antonína Paduánského vyrostlo pódium, přijedou muzikanti z České republiky, Polska, Slovenska, Maďarska i Velké Británie. Na křesťanský festival zavítají Bratři Ebenové i Dan Bárta. Festival nabídne předprogram v ostravském Shopping Parku od 11.20, kde se představí některé kapely a pozvou na hlavní scénu, která začíná v Kunčičkách v 14.30 hodin. V neděli 10. června festival pokračuje evangelizačním setkáním s misionářem Jamesem Manjackalem.   

Ostrava: „Loni přišlo na festival 400 lidí, kdyby jich letos bylo dva tisíce, tak bychom byli moc spokojeni,“ plánuje manažer festivalu Martin Menšík. Kapacita louky za kostelem v Ostravě-Kunčičkách, kde stejně jako loni vyroste pódium, je určitě větší. „Cítím na své kůži, že tento ročník bude lepší. Podařilo se nám oslovit Bratry Ebeny, což je ikona v České republice. Ti zahrají na začátku festivalu na hlavní festivalové scéně v Ostravě-Kunčičkách. Stejně tak i Dan Bárta, který se svým triem vystoupí na závěr večera,“ těší se P. Darek. Do Ostravy se podařilo získat také další vyzrálé muzikanty z České republiky, Polska, Slovenska, Maďarka i Velké Británie. „Některé skupiny, které jsme pozvali, známe jen z internetu, ale vybrali jsme je na základě doporučení organizátorů jiných křesťanských festivalů,“ dodává kněz.

Nejdál to do Ostravy bude mít skupina Trip to Dover (UK). Tato čtyřčlenná skupina s ženskou frontmankou vznikla před více než dvěma lety na britském východním pobřeží v Brightonu. Hráli po celém Spojeném Království a Evropě a byli i na turné po USA. Trip to Dover hrají elektronické chvály bez toho, aby ztratili syrovou ostrost rocku. Považují se za elektronické Foo Fighters a za Mobyho přecházejícího v rock. Podruhé na Slezské lilii vystoupí slovenská křesťanská rocková kapela Out of control. „Jsme rádi, že zde opět budou, protože mezi písničky prokládají svědectví o Bohu. Jejich vystoupení jsou evangelizační,“ říká Martin Mišík na adresu prešovské kapely. Partu čtyř mladých mužů spojuje vztah k tvorbě hudby a křesťanství, které je patrné i z jejich repertoáru. V jejich zvuku lze zaslechnout směs britského rocku, elektroniky, melancholie, ale i radosti. Ryze katolickou kapelou bude na Slezské lilii česko-polská skupina A&D. Muzikanti se dali dohromady v roce 2004 v Jihlavě. Ze začátku skupinu tvořili jenom dva bratří minorité. Postupně se kapela rozšiřovala. V roce 2008 A&D natočila album TRANSATLANTIC, jež bývá některými oceňováno jako jedno z nejmodernějších křesťanských alb, které bylo natočeno v posledních letech  v  České republice. Na jeho vzniku se podíleli Poláci, Češi a členové Scholy brněnské mládeže. „Členové kapely, kteří jsou řeholníky, vystupují při koncertech ve svých minoritských hábitech,“ glosuje P. Dariusz Sputo. Zajímavé vystoupení slibuje také maďarská kapela Lakatos Projekt. Tato maďarská skupina  byla založena v roce 2004. Deset členů (pocházejících z různých křesťanských denominací) s sebou na pódium přinášejí díky své muzikálnosti a temperamentní hudbě množství pozitivní energie. Jejich hudba je inspirovaná funky, latinou a jazzem. V roce 2008 byl Lakatos Projekt předskokanem známé americké gospelové skupiny Salvador na jejich koncertu v Budapešti a v roce 2009 jste skupinu mohli vidět na slovenském festivalu Lumen.

 

V neděli: misionář z Indie

Festival Slezská lilie má letos tři části. Stejně jako v loňském roce připravili organizátoři v ostravském Shopping parku hudební ochutnávku a živou pozvánku na hlavní scénu do Ostravy-Kunčiček, kde program začíná ve 14.30 a skončí hodinu před půlnocí. Třetí část festivalu je evangelizační program indického misionáře Jamese Manjackala, jehož slovo bude doprovázet skupina Střípky, která se zformovala v 90. letech ze studentů olomouckých škol. Nedělní program začíná na hlavním pódiu za kostelem v 9.30 hodin. „Otec Manjackal sám na sobě prožil zázračné uzdravení. Má dar uzdravování a evangelizuje po celém světě. V České republice je potřetí. Po Praze a Brně se poprvé dostane do Ostravy,“ říká o nedělním hostu administrátor farnosti P. Dariusz Sputo. Otec James Manjackal se narodil 18. dubna 1946 v Kerale v jižní Indii a na kněze byl vysvěcen 23. dubna 1973. Je členem řádu Kongregace misionářů sv. Františka Saleského (M.S.F.S.). Byl univerzitním profesorem a vyučoval v kněžském semináři.

 

Ubytování ve škole

Program festivalu Slezská lilie je skutečně nabitý. Organizátoři si přejí, aby jej mohlo navštívit co nejvíce lidí, proto je také vstupné na sobotní festivalový den ve výši 99 korun spíše symbolické. V neděli se vstupné neplatí. „Přijeďte, určitě to bude stát za to,“ zve příznivce křesťanské moderní muziky P. Darek a dodává, aby s sebou vzali na festival i své nevěřící kamarády. Na stránkách festivalu www.slezskalilie.cz se již objevují ohlasy loňských účastníků, kteří se těší na letošní Slezskou lilii. „Na festivalu jsme byli s dětmi již vloni a nemohli jsme si to vynachválit. I když jsme večer vymrzli, vydrželi jsme skoro do konce. Úžasná akce úžasného otce Darka. Držíme pěsti, ať se zase povede, rozhodně nebudeme chybět !,“ píše Jana.

Pro ty účastníky, kteří se na festival do Ostravy-Kunčiček vydají z daleka, je připraveno ubytování v blízké základní škole. Kdo chce ve škole přenocovat, musí si s sebou vzít karimatku a spacák (polštářek). Cena za ubytování je 50 Kč/osobu. Zájemci o ubytování se mají přihlásit prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na webu festivalu www.slezskalilie.cz, a ten odeslat na email: info@slezskalilie.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou