Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zapojme se do dárcovství krve, vyzývá Svatý otec

Datum publikace11. 6. 2012, 14.14
TiskTisk

Světovým dnem dárců krve se již tradičně po celém světě stal 14. červen, a to na památku narození objevitele krevních skupin Karla Landsteinera (1868-1943). Motto letošního roku zní: „Každý dárce krve je hrdina“. K začlenení se mezi dárce vyzval včera i Benedikt XVI.

Vatikán/ČR: „Tato forma solidarity je nepostradatelná pro život mnoha nemocných,“ řekl papež a dodal: „Všem dárcům vyslovuji velké uznání.“ Světový den dárců krve vyhlásily v roce 2004 jako společný projekt Světové zdravotnické organizace (WHO), Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnosti transfúzního lékařství.
V České republice je potřeba ročně téměř půl milionu odběrů krve a jejích složek. Podle ředitele Úřadu Českého červeného kříže Jiřího Procházky bylo loni uskutečněno 357 000 odběrů krve, z toho 352 000 od bezpříspěvkových dárců.
Registrováno je téměř 350.000 dárců, což je však stále méně než jak zní doporučení Světové zdravotnické organizace, dle nějž mají dárci krve tvořit 5% populace.

Více na webových stránkách Českého červeného kříže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou