Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příští Katolicko-ortodoxní fórum 2012 bude v Minsku

Datum publikace14. 6. 2012, 16.41
TiskTisk

Poslední setkání tohoto druhu v Lisabonu se neslo ve znamení ekumenické pomoci pro krizí postižené Jihoevropany. Příští Katolicko-ortodoxní fórum by se podle arcibiskupa Tadeusze Kondrusiewicze mělo konat v příštím roce v běloruském Minsku. 

Lisabon: Na 34 delegátů právě končeného fóra pocházelo z poloviny z Rady Evropských biskupských konferencí a z různých ortodoxních církví. Vedoucí sedmnáctičlenné pravoslavné delegace v Lisabonu byl metropolita prof. Gennadios Sassima z Ekumenického patriarchátu. Lisabonské setkání proběhlo ve znamení ekumenické pomoci pro Jihoevropany zasažené finanční a hospodářskou krizí. „Chceme povzbudit jednotlivé vlády  a zodpovědné lidi v evropských institucích, aby se mohla nastoupit správná a spravedlivá cesta, která vede z hospodářské i finanční krize se zvláštním ohledem na země, které trpí největšími potížemi,“ znělo v závěrečné zprávě z fóra.

Církevní představitelé zdůrazňují, že v hospodářské politice musí  jít především o zřízení nových pracovních míst: „Všechny iniciativy, které zakládají nová pracovní místa, musí mít přednost. Každý by měl žít důstojně a měl by mít možnost seberealizace v práci, každý je povolán, aby byl solidární k bližnímu. Zamezeno musí být každé formě korupce a vykořisťování. Trh nesmí být anonymní a slepou silou. Musí být místem, kde dochází k výměně materiálních, sociálních a duchovních služeb potřebných  k rozvoji člověka. Trh musí být řízen, aby sloužil celkovému vývoji lidí.“

První  setkání Katolicko-ortodoxního fóra proběhlo v prosinci 2008 v Trentu, v roce 2010 se diskutovalo na Rhodosu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou