Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na Svatém Hostýně se konal festival farních divadel

Datum publikace18. 6. 2012, 11.00
TiskTisk

Startovní ročník Festivalu farních divadelních souborů se uskutečnil ve dnech 15.–17. června 2012 na nově zbudovaném venkovním pódiu severně od svatohostýnské baziliky. Páteční i sobotní program přilákal hodně diváků a v atmosféře radostného sdílení uměleckých i duchovních zážitků se protáhl až do pozdních nočních hodin.

Svatý Hostýn: Svá představení uvedlo deset farních souborů. Hned na úvod byla nasazena laťka velmi vysoko, když venkovní pódium a jeho okolí rozezněly tóny muzikálu Tarsan, netradičně zpracovaný příběh svatého Pavla v autorském provedení Souboru spojených farností pod vedením Luďka Strašáka. Mimořádné pěvecké i herecké výkony a nadšení ze hry proměnilo páteční večer na Hostýně v prostředí naplněné tvůrčím nadšením a spontánním potleskem.

Zakončení pátečního večera se pak neslo v komorním prostředí Jurkovičova sálu, kde na pozadí vystavených působivých obrazů malíře Zdeňka Hajného předvedla své Balady herečka Marcela Slavíková z Pohádkového divadla tety Terezy - souboru, který dorazil až z Křivoklátu.

Sobotní dopoledne patřilo sdílení zkušeností – na semináři v sále poutního domu se hovořilo o tvorbě zúčastněných farních souborů, o radostech i překážkách při této dobrovolné a obětavé činnosti.

Odpolední program pak pokračoval na venkovním pódiu hrou Na druhé židli, kterou se představil studentský divadelní soubor Zjev z Jevíčka pod vedením Lucie Pilařové. Příběh se židovskou tematikou nabídl svěží herecké výkony a precizní režii.

Následovalo psychologicky laděné drama Manželské vraždění, jímž se představil soubor Divadlo bří v hábitu. Ten dorazil až z Jablonného v Podještědí a v účasti souboru nezabránila ani porucha vozidla během cesty na Moravu. Obětavost a zápal pro umění, to je společný jmenovatel všech, kdo se během tří dnů na hostýnském pódiu představili.

Platí to i o souboru Pod věží ze Štramberka (s inscenací Noc pátá), farním souboru ze Želechovic (s inscenací Svatý Václav) a souboru Tak-Tak z Lidečka (který uvedl hru Alžběta, jedna z nás).

Mimořádně bylo přijato i dětské divadélko ze Strážnice, které pod vedením Ladislavy Kurucové uvedlo hru Zacheus. Stejnou evangelní postavu si za téma hry vybralo i divadlo Debřa z Horní Lhoty pod vedením Viléma Kolaříka. Neotřelé herecké ztvárnění, nářeční situační komika i nápaditá scénografie, která odolala i větrným poryvům, to vše znamenalo pro Debřu čistou jedničku za výkon i umělecký dojem. Samozřejmě se ale žádné známkování nekonalo, přehlídka byla nesoutěžní a naopak se vysoce cenila tematická i žánrová pestrost, takže se vážnější i veselejší kusy prolínaly a střídaly a tvořily impozantní mozaiku autorských stylů i režijních přístupů.

Závěr programu v sobotní hvězdné noci byl ve znamení letní venkovní projekce dokumentárního filmu o Janu Pavlu II. s názvem Hledal jsem vás od polského režiséra Jarosława Szmidta. Byl to bonus pro účastníky přehlídky, kteří vydrželi v teplé, i když větrné, noci až do konce.

Neděle znamenala pro účastníky slavnostní mši svatou v bazilice, při níž rektor kostela a představený komunity jezuitů P. Jiří Šolc ocenil obětavost všech, kdo nelitovali námahy a přivezli na festival nejen dekorace, kostýmy, aparaturu, ale především radost a odhodlání vzdát svou tvorbou hold Pánu a jeho Boží Matce v době vrcholících oslav Jubilejního roku 2012, kdy uplyne sto let od korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské.

Závěrečná vystoupení folklórních souborů Děcka ze Skoronic a Záhoran Všechovice se nesla v duchu hudby a tance. Pestrobarevné slovácké i hanácké kroje v rytmu lidových tanců uvedly diváky také do doby, kdy krojované družiny a velká procesí slavila na hostýnské hoře slavnou korunovaci. Opět to byl další střípek do mozaiky stylů a žánrů festivalu, který na Svatém Hostýně možná zahájí novou tradici kulturních událostí tvořících jednotu s již probíhajícím cyklem děkanátních i profesních poutí.

Petr Cekota, Jubilejní výbor Matice svatohostýnské

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou