Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Letošní novinka v Brně: Poutnický průkaz

Datum publikace25. 6. 2012, 15.33
TiskTisk

Z iniciativy Radka Líkaře a Jiřího Braunera se nyní i v brněnské diecézi dostává zájemcům, po vzoru  významných  poutních míst v Evropě, možnost získat tzv. poutnický průkaz, do kterého si mohou na památku zaznamenávat průběh svého putování i sbírat otisky razítek z míst, kterými prošli.

Brno:  „Začalo to tím, že jsme se před dvěma lety účastnili poutě do Compostelly, kam jsme posledních 130 kilometrů putovali pěšky,“ vzpomíná Radek Líkař z Kunštátu. „Natolik nás to oslovilo, že jsme si s přáteli řekli, že bychom rádi něco podobného uskutečnili v našich zeměpisných podmínkách. Při pouti do Santiaga jsme dostali na začátku tzv. poutnický pas, kam se skutečně psalo i číslo pasu, místo, odkud se na pouť vychází, ze které jsme země a jak putujeme, a na základě tohoto průkazu jsme pak na konci pouti dostali 'osvědčení' o vykonání poutě do Compostelly. Proto jsme se rozhodli vydat také u nás podobný poutnický průkaz, který si může každý pořídit na jednu konkrétní pouť.  A může to být pouť pěší nebo na kole, autem nebo společná autobusem, popř. i letadlem. 

Poutnický průkaz nemá sloužit ve smyslu turistickém, že by přinášel  - obdobně jako např. turistické pasy členům Klubu českých turistů - řadu výhod. Jde o památku a následně vzpomínku na místa, která jsme cestou navštívili,“ uzavírá Líkař.

Poutnický průkaz je k dostání v brněnské prodejně DONUM (Petrov 9, 602 00 Brno, tel.: 543 237 047 ) nebo je možné ho zaslat i na dobírku. Cena včetně obalu 15 Kč/ks.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou