Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Augustiniáni vystavují ikony současného amerického umělce

Datum publikace27. 6. 2012, 17.52
TiskTisk

V klášteře sv. Tomáše (Josefská 8, Praha 1) jsou od 22. června 2012 vystaveny unikátní ikony soudobého amerického umělce Richarda Cannuliho. Pod názvem 'Navždy staré, navždy nové - posvátné poklady' představuje Cannuli svůj osobitý interpretační pohled na ikonické obrazy.

Praha: Na výstavě budou k vidění exponáty využívající různých výtvarných technik od textilií až po fotografie. Díla nabídnou pohled na staleté svatyně umístěné podél ulic a průchodů jižní Itálie a Sicílie, kde má americký umělec své kořeny. „Z těchto uměleckých děl dýchá vzácný duch mysticismu. Výstava pomáhá umělci dostat se do kontaktu se svým publikem a jednotlivé diváky vyzývá, aby se sobě navzájem otevřeli a snažili se respektovat ducha a tajemství života,“ poznamenává Burton Wasserman uznávaný recenzent časopisu ICON.

Richard G. Cannuli, OSA je klasickým ikonografistou i mezinárodně uznávaným akvarelistou a výtvarníkem na textilie a sklo. Ve své tvorbě tyto obory kombinuje do charakteristického znázornění svatyní podél cest a soch nesených při průvodech věřících v rámci oslav svatých dnů. Z pozice certifikovaného liturgického poradce navrhl podobu míst uctívání pro mnoho náboženských komunit.  Jeho návrhy vitráží, mozaik, nábytku pro svatyně a liturgických rouch lze spatřit v různých místech uctívání ve Spojených státech amerických i v zahraničí.

Kromě toho přednáší ikonografii, umění a prostředí liturgického prostoru. Cannuli pusobí jako zakladatel, ředitel a kurátor galerie umění Villanova University a řádný profesor umění. Výstava zobrazuje 30 velkých nástěnných děl, 15 ručně zpracovaných liturgických rouch a 43 tradičních ikon z plátkového zlata a tempery.  V roce 1999 byl vysvěcen na kněze.

Výstava bude veřejnosti otevřena do 22. července vždy od 09.00 do 17.00 hodin. Vybraná díla z výstavy jsou rovněž k náhledu na webové stránce www.richardcannuli.org.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou