Lupa
Obsah Obsah
Portál

V pražské katedrále se sešli držitelé klíčů od Korunní komory

Datum publikace28. 6. 2012, 16.25
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP přijal 27. června 2012 spolu s ostatními držiteli klíčů od Korunní komory pozvání prezidenta republiky Václava Klause ke druhému setkání členů Rady katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Na Pražském hradě hovořili o dalším rozvoji svatovítského chrámu.

Praha: Na programu schůzky bylo jednání o tom, co se v katedrále dosud podařilo realizovat a co je úkolem pro budoucnost. V minulém roce byla dokončena rekonstrukce ozvučení interiéru katedrály. V letošním roce byly pořízeny tři nové zvony, které nahradily zvony zrekvírované během první světové války. Dne 30. dubna 2012 je kardinál Dominik Duka při mši svaté požehnal a na začátku května byly vyzdviženy do věže. Po slavnostní bohoslužbě dne 12. května poprvé zaznělo všech sedm zvonů katedrály.

Projektem, na němž se již rok pracuje, je nové osvětlení katedrály. To by mělo být dokončeno příští rok. Stávající osazení svítidel holými žárovkami způsobuje značné oslnění, žárovky mají vysokou spotřebu energie, velmi krátkou životnost a velmi nízký světelný výkon. Praktické potřeby pro církevní provoz nejsou dostatečné, množství světla v lavicích neumožňuje čtení textů, presbytář není dostatečně osvětlen.

Nová svítidla katedrále umožní akcentovat architekturu a technicky řešit osvětlení celého interiéru jednotným a čistým způsobem. Technické řešení je na špičkové úrovni a systém ovládání umožní vytvoření téměř libovolného počtu kombinací osvětlení. Celkový provoz nebude tolik energeticky náročný, jako dnes. Do roku 2015 je v plánu také vyřešit vzhledem k turistickému provozu, prašnosti a zlepšení klimatických poměrů větrání katedrály.

Největším a dlouholetým projektem je pořízení nových varhan. Stávající romantický Mölzerův nástroj z roku 1929 byl koncipován pro nedostavěnou katedrálu. Již od dob dostavby katedrály za první republiky se tedy předpokládalo pořízení nového nástroje. Na základě rozhodnutí Rady katedrály bude založeno občanské sdružení, jehož cílem bude obdobně, jako tomu bylo při dostavě katedrály na začátku minulého století, pořízení nového nástroje. Nové varhany mají být umístěny na západním kůru s rozetou nad hlavním vchodem katedrály. Rozeta nebude zastíněna, nýbrž vytvoří spolu s novými varhanami harmonické souznění. Nové píšťalové varhany mají katedrálu zařadit do rodiny evropských katedrál, které jsou hlavními centry duchovního a kulturního dění. Lze říci, že teprve až nový nástroj může udělat v 21. století definitivní tečku za dostavbou katedrály. Členové rady katedrály se zavázali v rámci svých možností těmto projektům pomoci.

Rada katedrály byla ustavena společným prohlášením o úpravě vzájemných vztahů při péči o pražskou katedrálu, kterou podepsali prezident republiky Václav Klaus a arcibiskup pražský Dominik Duka v květnu roku 2010. Podle prohlášení má rada za úkol přispět k všestranné a náležité péči o stav a provoz katedrály v zájmu věřících i široké veřejnosti. Členy rady jsou držitelé klíčů, tedy prezident republiky, předseda vlády, pražský arcibiskup, předsedové obou komor parlamentu, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy. Rada se poprvé se sešla loni v lednu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou