Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Útokům v Keni lze čelit jen mezináboženským dialogem

Datum publikace3. 7. 2012, 12.47
TiskTisk

Nejméně 17 lidí zahynulo a více než 40 bylo těžce zraněno při útocích na dva kostely ve městě Garissa na severu Keni. Ozbrojení a maskovaní muži vhodili do kostelů granáty během nedělních bohoslužeb. Dějištěm krvavých útoků se stala katolická katedrála a nedaleký protestantský kostel. 

Keňa: Vatikán ústy svého mluvčího označil útoky za děsivé a znepokojující: „Zdá se, že teroristické skupiny považují útoky na křesťany shromážděné v neděli na svých místech kultu za zvláště účinnou metodu k šíření nenávisti a strachu. Těžko definovat podlost násilí vůči bezbranným lidem pokojně shromážděným k modlitbě,“ uvedl P. Federico Lombardi. Jak dodal, „výrazy naší blízkosti s oběťmi nepostačí, je nutné posílit a šířit právo na náboženskou svobodu křesťanů. Stejně tak je potřeba postavit se nezodpovědným činům, které živí nenávist mezi náboženstvími a hledat efektivní a trvalé řešení dramatických problémů Somálska, jejichž echo se odráží v celém regionu.“

Keňské město Garissa, kde k útokům došlo, leží 140 kilometrů od somálské hranice a 70 kilometrů od tábora pro půl milionu somálských uprchlíků. O dva dny dříve neznámí ozbrojenci unesli čtyři tamní zahraniční zaměstnance a zastřelili jejich řidiče. Podobné akce nejsou v posledních měsících v Keni ojedinělé. Za útoky stojí islamističí bojovníci ze skupiny Al-Shabaab, spojené s Al-Kaidou. Útoky na křesťany jasně odsoudila také Nejvyšší rada muslimských obcí v Keni. „Jsme smutní, že ještě nedošlo k uvěznění viníků,“ řekl mimo jiné Abdulghafur El-Busaidy, předseda zmíněné rady.

I nigerijský kardinál Okogie sdílí názor, že útoky na křesťany v Keni a Nigérii nejsou motivovány nábožensky. Náboženství tu prý slouží pouze jako zástěrka teroristických činů, které mají za cíl boj o politickou moc a pád vlády. Pro deník La Stampa kardinál uvedl, že křesťané žijí s muslimy v Keni v míru, výjimkou nejsou smíšené svatby. Přesto apeloval na další prohloubení vzájemných vztahů. „Mezináboženský dialog je jedinou cestou, jak čelit pokusům rozsévat nenávist,“ řekl.   

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou