Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zástupci biskupských konferencí jednali ve Skotsku

Datum publikace3. 7. 2012, 14.28
TiskTisk

Nová evangelizace byla ústředním tématem 40. setkání generálních sekretářů biskupských konferencí Evropy ve skotském Edinburghu, které se tu konalo od 29. června do 2. července  2012. V raportech jednotlivých sekretářů 38 biskupských konferencí znělo společné téma: Bůh je čím dál častěji vytlačován z veřejného života, politiky, kultury či práva a je spatřován spíše jako soukromá záležitost. 

Edinburgh: Náboženská svoboda církví je někde dokonce omezována státní mocí. V době hospodářské krize, kdy je zaznamenána zvýšená touha lidí po Bohu, má Jeho vytěsnění ze všedního života na celou společnost negativní vliv.

Společné setkaní za účasti generálního sekretáře biskupské konference USA, bylo významnou příležitostí reflektovat roli křesťanů ve veřejném životě a touhu Evropy po Bohu. O tématu se hovořilo hned ve třech rovinách: na národní, skotské rovině, přednesl svůj příspěvek prof. John Haldane, vedoucí Centra pro etiku, filosofii a veřejné záležitosti na Univerzitě St. Andrews, na evropské rovině hovořil Mgr. Piotr Marzurkiewicz, generální  sekretář ComECE a Mgr. Aldo Giordano, stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě Evropy ve Štrasburku. Situaci v Americe popsal Mgr. Ronny Jenkins, generální sekretář Konference biskupů USA.

Církev je dnes povzbuzována, aby zaujala veřejnou roli a všem připomínala, že ani na soukromé, ani na společenské úrovni život člověka bez Boha není úplný.  Dnešní individualistická, materialistická a hédonická společnost je jako jednokolejka, která nemá úniku. Řešením, které vzešlo ze setkání, je podpora vzdělanosti. Církev je dnes podle prof. Haldaneho vyzývána, aby podpořila intelektuální rozkvět. V tomto smyslu se věřící i biskupové musí veřejně přihlásit ke katolické víře. Stejná výzva zní i od Svatého otce v souvislosti s Rokem víry: cesta nové evangelizace musí vést přes veřejné svědectví o víře.  Rozum, vedený vírou, je novou cestou a nadějí pro evropskou společnost. Bůh je jedinou záchranou – ne politika. Ti, kdo toto poznají, vnesou do světa Boží světlo.

Generální sekretáři vyjádřili rovněž podporu americké biskupské konferenci, jejíž náboženskou svobodu by mohly ohrozit některá legislativní opatření.  Fakt, že stát nutí církev k postupům, které odporují svědomí věřících, je alarmující. Zástupci biskupských konferencí doufají, že debaty mezi státem a církví na americkém kontinentu, dojdou rozumného konce.

V rámci setkání byl přednesen i výsledek průzkumu finančních systémů církví. Studie, kterou představil Dr. Erwin Tanner, generální sekretář Švýcarské biskupské konference, ukázala, že většina biskupských konferencí Evropy je pouze minimálně podporována státem. O situaci ekumenismu informovali Stephen Smyth, generální sekretář ACTS a Bob Fyffe, kanovník Episkopální církve Skotska. Podle nich funguje ekumenismus daleko lépe na lokální úrovni než na té mezinárodní.

V neděli 1. července slavili generální sekretáři jednotlivých biskupských konferencí společnou mši svatou v edinburské katedrále. Na pozvání Mgr. Wojciecha Polaka se bude příští setkání generálních sekretářů konat ve Varšavě, mezi 27.-30. červnem 2013.       

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou