Lupa
Obsah Obsah
Portál

Pamětní medaile k cyrilometodějským oslavám 2013

Datum publikace10. 7. 2012, 13.11
TiskTisk

Při oslavách sv. Cyrila a Metoděje byla veřejnosti představena pamětní medaile cyrilometodějských oslav v roce 2013. Tato oficiální medaile ČBK byla poprvé použita při slavnosti odhalení pamětní desky v bazilice San Clemente, kdy byla předána nejvýznamnějším účastníkům tohoto aktu a poté při audienci Benediktu XVI.

Velehrad: Medaili vytvořil nestor našich medailérů akad. sochař Milan Knobloch, který je znám jako tvůrce rozety se sv. Václavem a Palladiem Země České pro růženec, který darovala ČBK papeži Benediktu XVI. Dar dostal při návštěvě naší země. V cizině je proslulý cyklem medailí inspirovaných Shakespearovými sonety.

Současná medaile znázorňuje oba svaté věrozvěsty, každého zvlášť, a v opisu
připomíná verš z Proglasu 'Slyšte slovo, od Boha přišlo' jako počátek víry
Slovanů.

O medaili, která bude sloužit k reprezentaci církve, ale i státu při vyvrcholení oslav příštího roku se více dozvíte na www.numismatikus.cz

Petr Piťha

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou