Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Celostátní setkání mládeže není jen záležitostí mladých

Datum publikace11. 7. 2012, 15.34
TiskTisk

Na setkání mládeže se ve dnech 14. – 19. srpna 2012 do Žďáru nad Sázavou sjede na 6000 mladých lidí ve věku 14 až 30 let z celé České republiky. Do setkání i příprav na něj se však mohou aktivně zapojit i jejich rodiče a prarodiče. Možností, jak podpořit účast svých potomků na setkání, mají mnoho. Lze jim tím navíc zprostředkovat zážitek, který může ovlivnit celé další směřování jejich životů.

Pokud se mladí lidé na podobné setkání chystají poprvé, nebo svou účast ještě zvažují, mohou jim rodiče či prarodiče pomoci s registrací či jim účast na setkání pomocí dárkového certifikátu darovat.

S přihláškou svému vnukovi pomohla například paní Alena Záveská z královéhradecké diecéze. „Myslím, že i babičky mají před Bohem zodpovědnost za naše mladé,“ uvádí osmasedmdesátiletá paní Záveská, která ve své farnosti působí jako animátorka seniorů. Sama dobře ví, jak prarodičům záleží na výchově mladých lidí a jak rádi by jim předali svou víru. Z účasti svého vnuka na setkání má velkou radost. Ještě neplnoletý chlapec tam totiž bude mít příležitost zažít společenství mladých křesťanů, kteří se rozhodli jít v dnešní lehkovážné společnosti tak zvaně proti proudu. „Když něco říká babička, tak to je přece staromódní, ale když to říká obyčejný, krásný, usměvavý kluk, je to něco, za čím se musí jít. A ve Žďáru nad Sázavou bude celé společenství takovýchto statečných mladých křesťanů,“ objasňuje paní Záveská. Že osobní příklad mladého člověka je vždy nejúčinnější motivací, se paní Záveská přesvědčila právě u svého vnuka. K aktivnímu životu v církvi ho inspiroval spolužák, jehož zásluhou se přihlásil i do animátorského kurzu.

Velmi důležitá je také duchovní podpora setkání, bez které by všechny hmotné přípravy ztratily smysl. Modlitbou za setkání, ve které organizátoři prosí mimo jiné o dary Ducha svatého pro mladé, může setkání podpořit každý. „Za setkání se sama již modlím a také hymnu si poslouchám,“ prozrazuje paní Záveská.

Kromě pomoci konkrétnímu mladému člověku mohou rodiče, prarodiče i další dospělí účast mladých na setkání podpořit také finančním příspěvkem. V těchto dnech probíhá veřejná sbírka, díky níž nebudou mladí muset platit plnou cenu. Do sbírky je možno přispět zasláním finanční částky na účet 2107334165/2700 anebo koupí tzv. Magnetky na Žďár. Tři druhy magnetů v hodnotě padesáti korun s vyobrazeními třech různých žďárských kostelů jsou k zakoupení ve farnostech, na arci/diecézních centrech mládeže či u Marie Světničkové ze Sekce pro mládež ČBK, která sbírku koordinuje (svetnickova@cirkev.cz, 731 625 720).

Plody své duchovní i materiální podpory budou dospělí moci sklízet již během setkání samotného. Při sledování přímých přenosů hlavních částí programu na TV Noe a v Radiu Proglas budou mít možnost doprovázet své mladé na dálku. Osobně se k nim pak připojí v sobotu 18. srpna na Pouti rodin, jejíž tradici zahájilo právě Celostátní setkání mládeže před deseti lety.

Na již devátý ročník pravidelného setkávání rodin brněnské diecéze s jejich biskupem letos přijedou rodiče s dětmi z celé České republiky. Rodiny ze své diecéze do Žďáru pozval například královéhradecký biskup Jan Vokál. Zdůraznil přitom význam vzoru křesťanských rodin pro mládež, když se na dospělé obrátil slovy: „Svou přítomností můžete povzbudit přítomné dívky a chlapce, aby neměli strach rozhodnout se, že dají lásce mezi mužem a ženou naplnění ve svátosti manželství, a aby byli ochotni přijmout a vychovávat děti.“

Také obsah a průběh pouti bude letos pevně spojen s programem pro mládež. Dopoledne vyplní katecheze českobudějovického biskupa Pavla Posáda a mše svatá, kterou bude celebrovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Novinkou je odpolední program, sestavený z tzv. poutních katechezí. Pro účastníky se chystá 14 tematických poutních cest, z nichž některé budou zaměřeny speciálně na rodiny s dětmi, manžele a snoubence. Trasy vždy ponesou duchovní poselství a bude je tvořit několik zajímavě a netradičně ztvárněných zastavení: výstavy uměleckých děl, taneční, hudební nebo divadelní produkce či bannery s texty k zamyšlení. Nebudou také chybět interaktivní projekty, do kterých se poutníci budou moci aktivně zapojit. Poutní cesty účastníky provedou po městě a jeho blízkém okolí. Nakonec je nasměrují do areálu bývalého cisterciáckého kláštera, kde bude Pouť rodin slavnostně zakončena.

Další informace o Celostátním setkání mládeže i Pouti rodin naleznete na webu http://zdar2012.signaly.cz.

Lenka Češková 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou