Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Milujte život, vzkázal kněz Navrkal

Datum publikace12. 7. 2012, 15.48
TiskTisk

Neobyčejnou osobnost představuje režisér Petr Baran v dokumentu Milujte život. Předpremiéra pořadu o knězi Josefu Navrkalovi se uskuteční v neděli 29. července 2012 v 17 hodin ve znojemském kině Svět. Pořad natočila brněnská část Tvůrčí producentské skupiny náboženských pořadů České televize.

Brno: Televizní premiéra bezmála půlhodinového dokumentu je naplánována na letošní podzim. Tvůrci ho však už nyní chtějí představit těm, kteří Josefa Navrkala dobře znali. Proto se rozhodli promítnout film ve Znojmě, v jehož okolí kněz dlouhá léta působil.

Mons. Josef Navrkal (1912–2003) byl knězem a vikářem. Na sklonku svého života se v roce 2000 dočkal jmenování kaplanem Jeho Svatosti Jana Pavla II. Za komunistického režimu ale trpěl perzekucí, pracoval v uranových dolech a 15 let nesměl vykonávat kněžské povolání. Dokument je svědectvím o jeho odvaze a svobodě srdce, které proměnilo životy lidí v obcích i farnostech, kde působil. Bylo to například v Olbramkostele, Starém Hobzí a především v Lechovicích.

Našim cílem nebylo natočit životopisný dokument, ale přinést odkaz takzvaného rodinného kněze, který se stal pastýřem nejen své farnosti, ale především své rodiny,“ říká režisér a scenárista Petr Baran. Proto také v dokumentu vystupují například Josefův prasynovec, mladý kněz Pavel Lazárek, dlouholetý přítel Vojtěch Suchý, bývalý provinciál jezuitského řádu a také další členové rodiny i farníci. „Dokument představuje stále živý odkaz Josefa Navrkala,“ doplňuje dramaturg Petr Raus. „Při natáčení jsme se sami přesvědčili, jak jeho neobyčejná síla a víra stále vstupuje do života lidí, které znal.“

Dokument Milujte život odvysílá Česká televize v rámci cyklu Cesty víry.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou