Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Olympiáda v Londýně začne velkou bohoslužbou

Datum publikace20. 7. 2012, 12.28
TiskTisk

Mši svatou, slouženou 28. července 2012 arcibiskupem Vincentem Nicholsem, by měla kromě aktivních sportovců navštívit i řada bývalých olympioniků. Londýn chystá v době sportovních svátků doprovodné duchovní programy. České olympioniky bude duchovně doprovázet P. Zbigniew Czendlik.

Londýn: Na olympijskou mši svatou do Westminsterské katedrály zvou před zahájením her katoličtí biskupové Velké Británie. Bohoslužbu společně s olympioniky a věřícími celého světa oslaví westminsterský arcibiskup Vincent Nichols, southwarský arcibiskup Peter Smith a apoštolský nuncius arcibiskup Antonio Mennini. Bohoslužba se bude slavit i v září – před zahájením paralympiády – v londýnské katedrále sv. Jiří.

Každou olympijskou výpravu doprovází vedle lékařů, psychologů a psychoterapeutů i duchovní. Pověření k duchovní službě u českého olympijského týmu dostal P. Zbigniew Czendlik. Kardinál Dominik Duka mu v osobním dopise napsal: 'Jistě i Vaším přispěním budou (sportovci) prezentovat olympijskou myšlenku sportovních výkonů postavených na zásadách čestného jednání, korektnosti a internacionality.'

Britská katolická církev zřídila vlastní kancelář pro koordinaci svých aktivit během sportovního léta.  Nedaleko olympijského stadionu tak bude zřízen camp se stovkami mladých dobrovolníků z různých částí světa, kteří budou pomáhat realizovat duchovní programy. Centry setkání, jež budou denně otevřená atletům, funcionářům, divákům a turistům, bude Westminsterská katedrála a kostel sv. Františka ve Stratfordu. Mladí z campu „Joshua“ budou pomáhat i při pouliční misii londýnských far a oznamovat kulturní nabídku města. Při pouličních akcích chtějí mladí poukázat především na problém obchodu s lidmi.

Svými aktivitami se tak katolická církev přidává k  ekumenické olympijské iniciativě „More than Gold“, do níž se zapojily tisíce křesťanů různých konfesí a budou se snažit oslovit návštěvníky olympiády.

Koordinátor duchovních aktivit katolické církve James Parker se v rozhovoru pro Rádio Vatikán podivil, že někteří katolíci příliš nevnímali styčné body mezi spiritualitou a sportovním výkonem. Jen pár dní před zahájením olympiády ale vidí v tomto směru jakési probuzení. „Církev si uvědomila, že hry jsou jedinečnou příležitostí, jak vytvořit společenství míru. Člověk musí brát v úvahu kulturní rozdíly a přivítat cizince.“

Zvláštní důraz klade katolická církev na paralympiádu. V minulém týdnu se v Londýně konala konference se 160 zúčastněnými s mottem: „EveryBody has a Place“ (Každý/každé tělo má prostor). Tématem konference bylo postižení, teologie a sport. „Nejsou to pouze obrázky olympijských vítězů, co lidem zůstává v paměti, ale právě sportovci paralympiády, kteří se veškerou svou silou snaží vyčerpat potenciál daný Bohem. Tyto obrázky nám říkají, že pravá síla často vzniká a zraje především tváří v tvář rozmanitosti a výzvám,“ řekl James Parker. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou