Prohlášení předsednictví CCEE k situaci v Sýrii

Již několik měsíců církev a celé mezinárodní společenství sleduje s velkou úzkostí a hlubokým smutkem eskalaci násilí v Sýrii, kde, jak se zdá, zbraně nahradily dialog.
Publikováno: 20. 7. 2012 14:33

St. Gallen: Doufáme, že státní orgány této země, lidé a všichni věřící bez rozdílu vyznání, budou vzhlížet k Bohu a hledat cestu, která pomůže zastavit veškeré nepřátelství, budou položeny  zbraně a lidé se vydají na cestu dialogu, smíření a míru. Tento konflikt přináší jen nevyhnutelný žal, zkázu a má vážné následky pro šlechetný syrský lid. Válka nikam nevede. Štěstí je možné dosáhnout jen společnými silami, rozhodně ne zneužitím síly jedné skupiny vůči druhé.

Následující dny mohou být rozhodující pro výsledek této krize. Proto vyzýváme všechny evropské křesťany, aby se ještě více modlili za mír v tomto regionu. Naše víra nám dává naději, že řešení této krize je možné. Řešení, které je spravedlivé a konstruktivní, respektující zájmy všech. Je zapotřebí znovu nalézt prostor pro dialog o míru. Nikdy není příliš pozdě na pochopení toho druhého, vyjednávání a budování společné budoucnosti.

Jsme si jistí, že s Boží pomocí může zdravý rozum zvítězit a vytvořit klidné bydlení v harmonii,  pravdě, spravedlnosti, lásce, svobodě a respektování všech menšin, zejména místních křesťanů.

kardinál Péter Erdö, předseda CCEE

kardinál Angelo Bagnasco, místopředseda CCEE

arcibiskup Józef Michalik, místopředseda CCEE

Sbírka v olomoucké arcidiecézi překročila rekordních 30 milionů

Tříkrálová sbírka na území olomoucké arcidiecéze již předčila dosavadní rekord a překročila hranici 30 milionů korun. V kasičkách, s nimiž koledníci vyšli na začátku ledna do ulic Olomouckého, Zlínského a části Pardubického a Jihomoravského kraje, dosud bylo 31,8 milionu korun. Zbývá přitom ještě sečíst půldruhého procenta. Loni koledníci vybrali 29,8 milionu korun a šlo o nejvyšší částku od založení sbírky v roce 2000. ČTK to zjistila z údajů charity na www.trikralovasbirka.cz.

Česká křesťanská akademie oslavila 30 let trvání

Česká křesťanská akademie (ČKA) vznikla jako první nezávislá ekumenická instituce na počátku roku 1990; navázala na činnost křesťanských bytových seminářů v době komunismu. Jejím posláním je podporovat dialog mezi církvemi a společností, vnitrocírkevní dialog, ekumenický a mezináboženský dialog a rozvoj křesťanských intelektuálních center v regionech. Dnes má ČKA 1110 členů, 68 místních skupin po celé České republice, 11 odborných sekcí a několik kolektivních členů (jako je Asociace katolických lékařů, Společnost pro církevní právo, Vysokoškolské katolické hnutí apod.)
21.01.2020

Prosme o milost vděčnosti za to, že jsme křesťané

„Být křesťanem, knězem a biskupem je zdarma Bohem daný dar,“ kázal papež při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. „Být svatým znamená opatrovat bezplatnost tohoto vyvolení,“ konstatoval.
21.01.2020

Fotogalerie: Ekumenická slavnost v Praze v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů 20. ledna 2020

V rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se v kostele sv. Vojtěcha v Dejvicích uskutečnila ekumenická slavnost za účasti českých a moravských biskupů a představitelů křesťanských církví. Předsedal Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a místopředseda ČBK; kázal Daniel Ženatý, synodní senior Českobratrské církve evangelické a předseda ERC. Foto: Jakub Šerých, Člověk a Víra

Papež k Centru Simona Wiesenthala: Nikoli řešení silou, nýbrž cesta sbližování

Spojuje nás přání přivádět svět k většímu respektu vůči lidské důstojnosti, která náleží každému člověku rovným dílem a nezávisí na jeho původu, náboženství a společenském postavení.
20.01.2020