Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kardinál Dolan: Spojené státy jsou dnes misijní oblasti

Datum publikace23. 7. 2012, 12.29
TiskTisk

USA a další země jsou v dnešní době misijní oblastí, zdůraznil newyorský kardinál Timothy M. Dolan v článku na svém blogu, který od něj převzala americká katolická  tisková agentura Catholic News Agency.

New York: 'Vyrůstal jsem stejně jako většina z vás s představou, že misie jsou někde hodně daleko. A to je pravda, nikdy nemůžeme zapomenout na svou svatou povinnost, kterou jsou zahraniční misie,“ napsal Dolan na svém blogu Evangelium v digitálním věku. „Ale my (USA) jsme také misijními oblastmi. Každá diecéze je misií a každý katolík je misionář. To je jádro toho, co Jan Pavel II. a Benedikt XVI. nazývají ´novou evangelizací´,“ píše dále kardinál Dolan.

S kardinálem Dolanem souhlasí i další představitelé katolické církve v Americe. Charles J. Chaput, arcibiskup z Filadelfie, řekl v červnu pro Catholic Press Association, že jeho arcidiecéze je dnes znovu misijním územím. Ačkoliv jsou dnes diecéze v Americe administrativně a finančně stabilní, čelí stejným duchovním výzvám jako kdysi. „Brali jsme katolickou víru za samozřejmost, ale církev dnes nemůže žít z bývalé slávy, vlivu, budov, čísel či úspěchů.“

Výzkumná agentura Gallup zveřejnila 12. července 2012 statistiky, které ukázaly historický pokles důvěry Američanů vůči náboženským organizacím. Pouze 44 % respondentů z různých náboženských skupin uvedlo, že mají hodně velkou nebo velkou důvěru v církev či jinou náboženskou organizaci. To je největší pokles důvěry roku 1973, kdy byly náboženské organizace považovány za nejdůvěryhodnější v zemi s důvěrou až 66 % procent obyvatel. Důvěra ale soustavně klesá, v roce 2002 byla na 45 % a v roce 2007 na 46 %. 'Odklon západních zemí od náboženství by neměl katolíky uvádět do deprese,' prohlásil Dolan. Místo toho by se měli 'probudit a akceptovat tuto výzvu,' říká newyorský arcibiskup a dodává: 'Dnes by církev měla přijímat novou evangelizaci jako apoštolové o Letnicích.'

Kampaň za evangelizování historicky křesťanských společností je tématem pro synodní setkání v říjnu 2012 v Římě, kterým započne Rok víry vyhlášený papežem Benediktem XVI..

„Vy i já jsme misionáři,“ říká arcibiskup Dolan a dodal, že přivádět ostatní k víře můžeme jen skrze naše vlastní obrácení.

 

Václav Pláteník

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou