Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rok po atentátech v Norsku

Datum publikace23. 7. 2012, 16.30
TiskTisk

V den prvního smutného výročí, v neděli 22. července, se v Norsku konala řada vzpomínkových bohoslužeb. Přesně před rokem zemřelo rukou atentátníka při útocích v Oslu a na ostrově Utöya celkem 77 lidí. Řada lidí truchlí dodnes.    

Oslo: „Je patrné, že toto strašné výročí je především pro pozůstalé enormní zátěží,“ řekl biskup Bernt Eisdvig z Osla. Doufá ale, že pozůstalí mohli při všech bohoslužbách a smutečních aktech cítit, že ve svém smutku nejsou sami. „Naším úkolem je především se za pozůstalé modlit,“ dodal.

Atentátníku Andersovi Breivikovi nelze rozumět ani po procesu. Jeho vystupování v roli moderního křesťanského fundamentalisty křesťanům v Norsku nijak neuškodilo. Jeho výpovědi totiž měli s křesťanstvím pramálo společného.

V této chvíli zatím ale podle slov biskupa není možné Breivikovi jeho čin odpustit. „Odpuštění  bez projevení lítosti je problematické,“ řekl. Zatím se lze pouze modlit za to, aby Bůh pachatele pohnul ke skutečné lítosti. Dál se v současnosti podle jeho slov asi nelze dostat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou