Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel kubánský disident Oswaldo Payá

Datum publikace23. 7. 2012, 14.05
TiskTisk

V neděli 22. července 2012 zemřel na následky automobilové nehody předseda kubánského opozičního Křesťanského hnutí osvobození, Oswaldo Payá. Spolu s ním zahynul při nehodě i jeho kolega Harold Cepero.

Havana: Další dva spolucestující, Španěl Angel Carromero Barrios, zástupce generálního tajemníka mládežnické organizace španělské Lidové strany a Švéd Aron Modig, předseda švédského Svazu mladých křesťanských demokratů utrpěli lehká zranění a jsou v nemocnici v Bayamu, hlavním městě provincie Granma na východě Kuby (750 km od Havany).

Dle vyjádření Centra pro zahraniční média Ministerstva zahraničních věcí Kuby, k nehodě došlo v 13.50 místního času 22 km od Bayama. Zároveň Centrum úmrtí Oswalda Payá potvrdilo, ale neudalo žádné bližší podrobnosti. Okolnosti nehody zatím zůstávají tajemstvím. Do auta, které měli oba cizinci pronajaté, údajně narazil kamion, a pak se převrátilo. Rodina O. Payá se domnívá, že nešlo o nehodu, a připomíná předchozí časté výhrůžky a podezřelou dopravní nehodu již ze začátku června tohoto roku.

Pro pitvě bude tělo Oswalda Payá převezeno během noci do Havany a uloženo v jeho havanské farnosti, kde by dnes (23. července 2012) mělo být vystaveno k tryzně.

'Zpráva o tragickém odchodu bojovníka za lidská práva Oswalda Payá mne hluboce zasáhla a naplnila lítostí. Rád vzpomínám na setkání s ním při mé návštěvě na Kubě v roce 2003. Velice jsem si ho vážil jako významného, hluboce věřícího a neohroženého muže, který dodával svému okolí naději a sílu zaujímat pevné občanské postoje odvahy k pravdě. Ze srdce vyjadřuji svou účast jeho manželce i celé rodině. Kéž je jeho umlčený hlas o to silnější výzvou a povzbudí ty, kdo dosud mlčeli. Nadále stojím na straně obhájců lidských práv na Kubě a za všechny, kdo na tomto krásném ostrově žijí se modlím,' říká k úmrtí tohoto disidenta pražský pomocný biskup Václav Malý, předseda Rady Iustitia et Pax.

Oswaldo Payá byl nejvýznamnějším kubánským disidentem a iniciátorem nejúspěšnějšího projektu kubánské opozice, Projektu Varela, který podpořilo svým podpisem přes jedenáct tisíc kubánských občanů. V roce 2002 mu Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu lidských práv a šestkrát byl nominován na Nobelovu cenu míru (v roce 2002 ho nominoval Václav Havel). Při své cestě do Prahy v roce 2002 se s prezidentem Václavem Havlem i osobně setkal. Pravidelně již přes dvacet let udržoval velmi přátelské vztahy se ZÚ Havana.


 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou