Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve Spálově uctí patrona kostela i poutníků sv. Jakuba Staršího

Datum publikace25. 7. 2012, 15.20
TiskTisk

Patrona spálovského kostela sv. Jakuba si připomenou místní farníci ve středu 25. července a v neděli 29. července 2012. Duchovní správce farnosti na pouť do Spálova pozval dva novokněze, kteří pocházejí ze Slovenska.

Spálov: Novokněz trnavské arcidiecéze P. Peter Belý bude mši svatou sloužit ve středu 25. července od 18.00 hodin. Po mši svaté budou požehnány dopravní prostředky,  kterými věřící na bohoslužbu přijedou. K žehnání dopravních prostředků P. Zdenko Vavro pozval všechny majitele automobilů, ale také tříkolek, motorek, kol či dětských kočárků. 'V modlitbě kněz chválí Boha, děkuje za jeho dary a prosí jej o ochranu a pomoc. Obřad má sloužit k tomu, aby člověk dobře využíval stvořených věcí, aby byl dobře chráněn po celou cestu a šťastně se navrátil domů,“ vysvětluje úkon žehnání dopravních prostředků místní farář P. Zdenko Vavro. 

Věřící jsou také zváni na poutní slavnost, v neděli 29. července: „Mše svatá bude slavena ve farním kostele sv. Jakuba v 9.00 hodin. Účast na mši svaté přislíbil novokněz ostravsko-opavské diecéze P. Dobromil Živčak, který je jmenován farním vikáře v Krnově,“ dodal otec Zdenko.

Svatý Jakub, patron místního kostela, je také patronem poutníků. Mezi nejznámější poutní trasy patří svatojakubská cesta do španělské Compostely. Patronem řidičů a cestovatelů je však svatý Kryštof. Ten byl podle legendy mohutné postavy. Kryštof se rozhodl, že bude hledat Krista. V křesťanské víře ho vzdělával poustevník, a dal mu za úkol žít poblíž dravé řeky a přenášet lidi na druhou stranu. Jedné bouřlivé noci ho oslovil malý chlapec a usadil se na jeho ramenou. Během brodu přes řeku dítě stále více těžklo, takže obr sotva šel. Na druhém břehu ho Kryštof zmožen postavil na zem a uslyšel dětský hlas: 'Nediv se, nesl jsi více než celý svět, nesl jsi toho, kdo svět stvořil! „Jsem Kristus, král, jehož hledáš.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou