Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází kniha o jezuitovi Petru Kanisiovi

Datum publikace26. 7. 2012, 13.32
TiskTisk

Nakladatelství Refugium vydává knihu Jamese Brodricka: Jezuita Petr Kanisisus (1521-1597).  Tento anglický autor odkrývá v kontextu evropských, nejen regionálních dějin, směsici údajů složitých náboženských dějin 16. století, v níž centrální postava Petra Kanisia, zakladatele České provincie jezuitů, hrála nezastupitelnou roli.

Bližší prozkoumání Brodrickova textu ukáže, že dokázal spojit pečlivou mravenčí archivní prací se vtipnou slovní interpretací.

Kniha obsahuje velké množství pasáží přeložených ze světcových dopisů a dalších písemností, neboť je to patrně nejsprávnější a nejupřímnější způsob, jak se dá jeho osobnost čtenáři přiblížit. Tyto dopisy, napsané v originále latinsky, německy a italsky, jsou na hony vzdáleny krásné literatuře. Kromě skutečnosti, že Kanisius nebyl příliš nadán představivostí, musel, jak on sám říká ve zběsilém spěchu, kdy chtěl jen sdělit to, co měl na srdci, a to co nejrychleji. Myšlenka, že by někdo psal dopis s ohledem na eventuální budoucí knižní vydání, byla v tehdejší době naprosto mimo dosah jeho chápání. Nicméně dopisy, jakkoli se mohou zdát neuhlazené a suchopárné, v sobě obsahují žíly z ryzího zlata a samy o sobě dostatečně autenticky vystihují, jaký byl jejich autor duchovní velikán. Více naleznete ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou