Lupa
Obsah Obsah
Portál

Srpen je v Polsku tradičně měsícem bez alkoholu

Datum publikace30. 7. 2012, 15.16
TiskTisk

K dobrovolné abstinenci od alkoholu po celý srpen vyzvala Poláky tamní biskupská konference. 'Kdo umí slavit i bez alkoholu se nemusí stydět, je to naopak znakem chytrosti a zodpovědnosti,' píše se v pastýřském listě, který se včera četl v polských kostelích.

Varšava: Podle údajů Polské biskupské konference je v Polsku více než milion alkoholiků, dva miliony dětí žijí v rodině, kde je někdo závislý. Na 14 procent dospělých přitom v Polsku pije alkohol v 'riskantním a škodlivém' množství. Biskupské konferenci se nelíbí, že spotřeba alkoholu je v mnoha rodinách zcela běžná a je pro děti špatným příkladem. Navíc dosud pije i hodně těhotných žen. Biskupové kritizují egoismus těch mužů, kteří své ženy během těhotenství nejen že nepodporují v abstinenci, ale často je ke konzumaci alkoholu dokonce povzbuzují. 

Polská církev zároveň apelovala na politiky, aby chránili mladistvé a nadále nelegalizovali výčepy. Podle ní není přijatelné, aby jedno prodejní místo alkoholu připadlo na méně než 200 obyvatel. Mnoho z takových prodejen se navíc nachází v těsné blízkosti škol, kostelů a nemocnic. 

Nejlepší školou pro zodpovědné nakládání s alkoholem je rodina. Rodiče by měli být svým dětem příkladem a také jim bránit, aby popíjeli se svými kamarády. Polská biskupská konference dále doporučila Polákům, aby vytvořili skupiny, které se budou společně pokoušet žít bez alkoholu. Srpen, jakožto měsíc bez alkoholu, se v Polsku vyhlašuje již 28 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou