Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Benedikt XVI. vyzývá k zastavení konfliktu v Sýrii

Datum publikace31. 7. 2012, 13.07
TiskTisk

Konflikt v Sýrii, trvající už rok, stál život 17 000 lidí. Ze Sýrie zároveň odešlo více než 120 000 uprchlíků. Ti, kdo odcházejí, hledají často zázemí v Libanonu, Turecku a Jordánsku. Caritas Internationalis pomáhá lidem stiženým válečným konfliktem, Benedikt XVI. vyzývá k modlitbě a zastavení násilí.

Vatikán: Caritas Internationalis je jednou z největších nevládních organizací, která se stará o přístřeší, jídlo a léky pro lidi postižené tímto válečným konfliktem. Generální sekretář Michel Roy řekl, že situace v Sýrii se zhoršila poté, co v zemi začala působit cizí vojska. Podle něj existuje obava, že by rostoucí vlna násilí mohla znemožnit Svatému otci plánovanou cestu do Libanonu a dodal: 'Pokud válka bude nadále sílit, jak je tomu nyní, obávám se, že se konflikt jentak nezastaví.' Válečný konflikt už zasáhl i sever Libanonu. V Sýrii navíc žije i mnoho uprchlíků z Iráku, kteří se v situaci eskalovaného násilí v této zemi raději vrací domů.

Dění v Sýrii Benedikt XVI. sleduje pozorně, věnoval mu mj. nedělní promluvu, kdy řekl: 'Nadále pozorně sleduji rostoucí tragické projevy násilí v Sýrii i jejich následky v podobě mrtvých a zraněných také mezi civilním obyvatelstvem, jakož i značný počet uprchlíků, kteří se utíkají do vnitrozemí a do sousedních zemí. Prosím, aby jim byla zajištěna nezbytná humanitární pomoc a solidarita. Znovu vyjadřuji svoji blízkost trpícímu obyvatelstvu a stálou vzpomínku v modlitbě a opět důrazně vyzývám, aby se skoncovalo s každým násilím a proléváním krve. Prosím Boha o moudrost srdce zvláště pro ty, kteří mají největší odpovědnost, aby se nešetřilo silami při hledání míru také ze strany mezinárodního společenství prostřednictvím dialogu a smíření za účelem nalezení vhodného politického řešení problému. Myslím také na drahý irácký národ, který byl v posledních dnech postižen četnými a těžkými atentáty, které přinesly mnoho mrtvých a zraněných. Kéž tato velká země nalezne cestu ke stabilitě, smíření a pokoji.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou