Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Irové si připomínají svatého Patrika

Datum publikace31. 7. 2012, 15.40
TiskTisk

Asi dvacet tisíc katolíků ze všech koutů 'zeleného ostrova' se v neděli 29. července 2012 vydalo na tradiční pouť na horu Croagh Patrick. Připomněli si tak apoštola Irska, svatého Patrika, který roku 441 strávil na tomto osmisetmetrovém pahorku čtyřicet dní v postu a modlitbě.

Irsko: Pouť vedl arcibiskup diecéze Tuam Mons. Michael Neary. 'V předkřesťanském Irsku se lidé shromažďovali, aby si vyprosili dobrou úrodu. Svátek Lughnasad k poctě boha Luga a boha Slunce se slavil právě na přelomu července a srpna. Svatý Patrik po svém příchodu do Irska vnesl do těchto keltských tradic poselství Ježíše Krista. Zvolil pro to tuto horu na západním pobřeží ostrova. Věděl, že v pohanském Irsku se uctívá bůh Slunce. Pozvedl proto kříž proti Slunci a řekl: Odsud přichází spása – nikoliv od boha Slunce, nýbrž od Božího Syna, Ježíše Krista, kterého vyznáváme,' řekl při té příležitosti.  

Poutě na irskou horu Croagh Patrick trvají nepřetržitě již půldruhého tisíciletí. Letos vůbec poprvé ji prožil apoštolský nuncius v Irsku, arcibiskup Charles Brown. Po staletí uctívanou relikvií byl černý zvon v malé kapličce na vrcholu hory – původně ze světlého kovu, který zčernal neustálými útoky ďábla, jenž světce pokoušel.

'Tato hora je mimořádné a velice nádherné místo. Již sám její kuželovitý tvar vyzývá k pouti a modlitbě. Výstup na horu je příležitostí k putování ve stopách našich předků. Naše pouť není pouze duchovní, nýbrž i kulturní a historická naskrz staletími a společně s těmi, kteří ji prošli před námi a pomohli nám stát se tím, čím jsme. Kráčíme-li s úctou a pokorou ve stopách minulosti, vydáme se s větší moudrostí na stezky budoucnosti,'  uzavírá Mons. Michael Neary.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou