Lupa
Obsah Obsah
Portál

Benedikt XVI: Radovat se, když je ve světě tolik utrpení?

Datum publikace6. 8. 2012, 13.55
TiskTisk

Kousek Bavorska v písních a tancích na nádvoří papežské rezidence - takový dárek dostal Benedikt XVI. k letošním 85. narozeninám od svých věřících krajanů z diecéze Mnichov-Freising v pátek 3. srpna 2012 večer.

Castel Gandolfo: Krajany napadlo přivést papeži kousek jeho domoviny. Tak vysvětluje mnichovský kardinál Reinhard Marx folklórní večer v Castel Gandolfo - vystoupení bavorských horalů v tradičních krojích. Benedikt XVI. označil kulturu své vlasti za lehkou, nikoli však za nepatřičnou či vulgární. 'Je to kultura živená radostí,“ protože se zrodila z 'vnitřního přijetí světa, z vnitřního přitakání k životu vyjádřeného radostí, která plyne z uznání toho, že Bůh je dobrý“. Odtud pramení krása této země a této kultury, protože je 'v souladu se stvořením a existuje v souladu se Stvořitelem'.
'Je však dovoleno radovat se v této míře, když je svět plný tolikerého utrpení a nad světem visí tolik temnot a tolik zla? Odpověď může být jenom jedna: Ano,“ říká Benedikt XVI. a dodává, že odmítnutím této radosti neposloužíme nikomu a přispějeme jenom k tomu, že svět bude temnější. Kdo nemá rád sám sebe nemůže nic darovat ani bližnímu, nemůže mu pomoci. To všechno se rodí z víry: 'svět je krásný', protože 'se Bůh stal člověkem a přišel mezi nás trpět a žít spolu s námi - definitivně a konkrétně'. 'Prožíváme-li tuto radost, můžeme ji také přinášet druhým a tím odmítat zlo a být služebníky pokoje a smíření,' řekl Svatý otec ve své krátké promluvě na závěr folklórního vystoupení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou