Lupa
Obsah Obsah
Portál

Litoměřický biskup potvrdil pravost ostatku sv. Zdislavy

Datum publikace7. 8. 2012, 17.07
TiskTisk

Jeden z ostatků sv. Zdislavy, hlavní patronky litoměřické diecéze, míří z Jablonného v Podještědí do Brna-Lesné. Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant v pondělí 6. srpna 2012 podepsal autentiku, tj. listinu prokazující pravost svatých ostatků, a zapečetil relikviář, ve kterém bude ostatek převezen.

Litoměřice: O ostatek sv. Zdislavy, patronky rodin, požádal farář nové farnosti v Brně-Lesné P. Pavel Hověz, který chystá stavbu nového kostela. „Ostatek je kouskem kosti, které máme uloženy v klášterní kapli,“ říká strážce hrobu sv. Zdislavy v Jablonném P. Jan Rajlich OP, administrátor Římskokatolické farnosti – děkanství Jablonné v Podještědí a rektor zdejší baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy. „Ostatky sv. Zdislavy byly původně uloženy v kryptě baziliky, malá rakvička s kostmi ale byla v minulosti už několikrát rozpečetěna. Naposledy to bylo za otce Bernarda v roce 2002, kdy z ní bylo několik kostí vybráno a uloženo v naší klášterní kapli, abychom mohli ostatky sv. Zdislavy vydávat. V současné době se nacházejí v kostelech a kaplích po celém světě,“ dodal.

Litoměřický biskup včera pravost ostatku sv. Zdislavy potvrdil. Bylo to poprvé, kdy Mons. Jan Baxant potvrdil pravost svatého ostatku. Poukázal přitom na to, že Pán Bůh obdařil litoměřickou diecézi dary, z nichž můžeme dávat. V biskupské rezidenci v Litoměřicích byla v pondělí před polednem část kosti naší světice umístěna do malého relikviáře, který byl za přítomnosti biskupa zapečetěn. Ten do pečeti otiskl podle starobylé tradice svůj biskupský prsten.

Ostatek sv. Zdislavy bude předán 7. září při mši svaté v 18.00 hodin v Duchovním centru v Brně-Lesné, kde bude zprvu i uložen, později bude vložen do oltáře tamního kostela.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou