Prohlášení provinciála dominikánů ke kampani ČSSD

K současnému dění ve věci zákona o majetkovém vyrovnání se v těchto dnech (9. srpna 2012) vyjádřila i Česká dominikánská provincie. Text provinciála fr. Benedikta Mohelníka OP, Th.D. naleznete i na našich stránkách níže.
Publikováno: 12. 8. 2012 16:00

Politici se hádají, církev slouží

Prohlášení provinciála dominikánů ke kampani ČSSD

Praha 9. srpna 2012

Už před více než dvaceti lety se tehdejší poslanecká sněmovna zavázala dokončit proces nápravy vztahů mezi církvemi a státem. Dodnes tento slib nebyl splněn.

Za uběhlá dvě desetiletí se v poslaneckých lavicích a na vládních postech vystřídaly snad všechny významnější politické strany v naší zemi. Také ČSSD několikrát obsadila svým členem funkci premiéra a měla v parlamentu většinu potřebnou k prosazování vlastních politických řešení.

Jestliže ČSSD spustila tento týden pokleslou agresivní kampaň proti tzv. církevním restitucím, předně všem dluží odpověď, proč nevyužila příležitosti, a když mohla, neprosadila způsob vyrovnání s dědictvím komunismu, o němž je přesvědčená, že je spravedlivý. ČSSD tudíž sama nese značnou část odpovědnosti za dnešní společensky vypjatou situaci. V politice žádné ideální řešení neexistuje, ale současné vládě patří uznání za to, že konkrétní řešení předložila a má odvahu ho uvést v život. Všichni ostatní dávali jen plané sliby.

Církev se stala rukojmím politických cílů sociální demokracie. Dohoda s hlavními náboženskými subjekty sice představuje východisko projednávaného zákona, církve ovšem tento zákon ani nenavrhují, ani o něm nehlasují v parlamentu. ČSSD jednoduše zneužívá církví, především katolické, aby si vyřizovala účty se svými politickými rivaly. Negativní a prvoplánová kampaň spíš ukazuje na neschopnost této strany formulovat pozitivní a promyšlený politický program. I to je pro voliče důležitá informace.

Během minulých dvou dekád církve přesvědčivě ukázaly, že jsou připraveny plnit své poslání za všech okolností. V dobách pokoje, stejně jako v dobách útlaku a pronásledování je prvním úkolem křesťanů svědčit slovem i příkladem o Ježíši Kristu a následovat ho ve službě všem lidem. Všechno to, co církve za tuto dobu dokázaly, mluví samo za sebe: školy všech stupňů, nemocnice a charity, práce se sociálně znevýhodněnými, působení v kultuře a péče o památky, účast na mezinárodních rozvojových projektech …

Politici si do církve promítají svá myšlenková schémata, když se domnívají, že církvi jde o získání co největšího počtu příznivců. Hluboce se mýlí. Církev nepřizpůsobuje svůj program většinové poptávce.

Míra podpory aktivit církví ze strany státu vyjadřuje míru společenského uznání této práce. Osočování a pomluvy církve poškozují, jako by poškozovaly kohokoli jiného. Ale i kdyby tahanice okolo majetku trvaly ještě dlouho a i kdyby církve nakonec nedostaly vůbec nic, nijak to neumenší jejich odhodlání své poslání plnit. I když se budou politici ještě dlouho hádat, církev bude nadále sloužit.

Fr. Benedikt Mohelník OP, Th.D.
Provinciál České dominikánské provincie