Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Celostátní setkání mládeže začíná. Dorazí 6000 mladých lidí

Datum publikace13. 8. 2012, 21.32
TiskTisk

Přibližně šest tisíc mladých lidí ve věku od 14 do 30 let dorazí v úterý 14. srpna do Žďáru nad Sázavou na Celostátní setkání mládeže. Křesťanská akce národního formátu se koná po pěti letech a potrvá do neděle 19. srpna. Do příprav se zapojilo více než 750 dobrovolníků.

„Setkání připravujeme více než rok a jsme rádi, že se vše podařilo připravit bez větších obtíží a za pomoci mnoha aktivních a nadšených mladých lidí,“ popisuje hlavní organizátor Jan Balík, ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference. Na akci se vystřídá více než 80 osobností se svými přednáškami a workshopy, zahraje 10 kapel, nechybí ani nabídka sportů, výtvarných dílen a bohatý duchovní program.

Například o křesťanské politice promluví vedoucí Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík. Režisér a herec Jiří Strach se podělí o osobní zkušenosti s vírou mezi nevěřícími. A své vlastní pojetí vztahů přednese známý spisovatel a psychiatr Max Kašparů. Setkání podpořila také ČSOB a její obchodní ředitel Petr Beneš, který je zároveň olympijským beachvolejbalistou a nedávno se vrátil z Londýna. „Bůh není automat na vítězství, do kterého zasunu modlitby a vypadne úspěch,“ upozorňuje a mladým lidem motivačně vzkazuje: „Když se mi do cesty postaví nějaké překážky, snažím se je vnímat pozitivně jako příležitost se s nimi porvat, zabojovat a překonat sám sebe.“            

Pro každého účastníka zajišťuje přípravný tým rozdělený do pracovních skupin kompletní stravování, ubytování ve žďárských školách a rodinách, zdravotní servis a možnost promluvit si také s psychology a gynekology. Připraveny jsou i stánky s upomínkovými předměty či originální občerstvení s názvem Bar Barbar: „Účastníci si mohou v neformálním prostředí provoněném fair trade kávou a kvalitními čaji popovídat s duchovními,“ láká vrchní barman Martin Múčka, „nebo je vyzvat k partičce jedné z mnoha barových stolních her,“ dodává.

Mladí lidé budou mít ve Žďáře také možnost prohloubit svůj duchovní život. Nápomocní jim v tom budou čeští a moravští biskupové v čele s kardinálem Dominikem Dukou, kteří všechny přítomné povzbudí svými dopoledními katechezemi. Pro udělování svátosti smíření bude k dispozici velké množství kněží. Vrcholem každého dne bude společné slavení mše svaté.

Ve čtvrtek večer k účastníkům promluví rodiče blahoslavené Chiary Luce Badano. V pátek se mladí lidé ztiší při různých variantách modlitby – každý si bude moct najít a vybrat tu svoji. Své znalosti duchovního života si prohloubí při přednáškách o modlitbě, na kterých se například dozví, jak chválit Boha, jak se svými modlitbami přimlouvat za druhé nebo jak skloubit modlitbu se shonem běžného života.

V sobotu se připojí celé rodiny

V rámci setkání mladých se v sobotu 18. srpna uskuteční také Pouť rodin. Dorazí na ni asi 3000 dospělých, kterým záleží láskyplných vztazích v rodině, příjemné rodinné atmosféře i slušné výchově dětí. Mnozí spolu navíc v místě svého bydliště vytvářejí společenství založené na křesťanských hodnotách. Vybrat si mohou ze 14 cest po Žďáře a jeho okolí, kde pro ně umělci, kněží, učitelé, neziskové organizace a další osobnosti připravily mnoho zastavení ke společnému obohacení, přemyšlení i načerpání duchovních sil.

Lenka Češková

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou