Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Co zaznělo k billboardům

Datum publikace13. 8. 2012, 17.28
TiskTisk

Kampaň ČSSD proti majetkovému narovnání s církvemi v podobě oranžových billboardů vyvolala vlnu reakcí. Vyjádřil se k ní mj. expremiér Miloš Zeman, předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, biskup Václav Malý či šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Miloš Zeman: Kampaň ČSSD proti restitucím připomíná Árijský boj
Expremiér a prezidentský kandidát Miloš Zeman ostře odsoudil kampaň sociální demokracie proti církevním restitucím, kdy je na billboardech zobrazena ruka chtivého preláta přebírajícího pytel se 134 miliardami korun. Zemanovi kampaň připomíná protektorátní hrubě antisemitský plátek Árijský boj. „Za seriózní argumentaci nepokládám plakáty, které nápadně připomínají karikatury z Árijského boje, Vlajky nebo Dikobrazu 50. let,“ komentoval v pátek Zeman pro Právo kampaň ČSSD. Podle expremiéra soc. dem. navazuje současnou kampaní na tradici z dob éry předsedy Stanislava Grosse. „Soc. dem. již jednou vyvěsila billboardy se sdělením, že jistý politik to myslí opravdu upřímně. A zdá se, že v této tradici pokračuje,“ poznamenal Zeman. Antisemitský týdeník Árijský boj, který zmínil v souvislosti s kritikou ČSSD, vycházel jako týdeník za nacistické okupace, vydavatelem byla Protižidovská liga. Deník Vlajka byl za okupace periodikem českých fašistů.
(Novinky.cz,  10. 8. 2012)

Joel Ruml: Billboardy jsou účelově postavené
'Taková kampaň je podle mého něčím, co jen zastírá vnitřní strach ČSSD,' řekl ParlamentnímListům.cz šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml.
(Parlamentní listy, 6. 8. 2012)

Samozřejmě, že ten majetek nepřijde do rukou synodního seniora nebo biskupů,“ kontroval předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. „Přijde těm, kterým patřil, a těm, kteří v rámci zákona o majetek požádají,“ dodal, že Zaorálkovi prý může přivést konkrétní lidi, kteří budou o majetek žádat. Okomentoval i poutače, které právě podle představitelů katolické církve připomínají nacistickou propagandu. „Ty billboardy se samozřejmě můžou někomu líbit, někdo se může pobavit na adresu církví, ale jsou účelově postavené,“ kritizoval Ruml.
(Parlamentní listy, 9. 8. 2012)

Václav Malý: Trapná kampaň
Také známý biskup Václav Malý je postupem sociální demokracie znechucen. 'Je to laciná a trapná kampaň, která počítá s předsudky a neznalostí u části společnosti,' uvedl pro redakci.
(Parlamentní listy, 6. 8. 2012)

Pavel Bělobrádek: Nedůstojná kampaň

'Ta kampaň mi přijde nedůstojná nejstarší parlamentní strany v České republice a to, co Česká republika rozhodně nepotřebuje, je rozdmýchávání nevraživosti jednotlivých sociálních skupin, natož proticírkevních nebo protináboženských nálad,' konstatoval šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
(Česká televize, 9. 8. 2012)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou