Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Miloslav Vlk k majetkovému narovnání

Datum publikace13. 8. 2012, 11.50
TiskTisk

Do diskuse k návrhu zákona o částečném majetkovém vyrovnání s církvemi se na svých webových stránkách zapojil i kardinál Miloslav Vlk.

Praha: V poslední době, kdy se hodně diskutovalo a psalo právě o majetkovém vyrovnání a jiných podobných tématech (například i o korupci ve společnosti) jsem se k těmto tématům nevyjadřoval, protože jsem se pohyboval většinou v cizině a sledoval jsem dané problémy spíše zpovzdálí. Veřejná diskuse i debaty v parlamentu dostávaly takový ráz, že jsem pokládal zcela pod svou úroveň se do takových debat zapojovat, protože se pracovalo tvrdošíjně s výmysly, nesmysly a nepravdami. Nebyly to seriózní debaty, v nichž by šlo o pravdu, ale spíše to byly – jak i sami někteří novináři konstatovali – politické účelové hrátky, kterými někteří i vládní politici a zvláště politické strany doslova předvolebně klamou lidi a hrají na jejich emoce. Na pravdu se málo kdo ohlíží. O tu diskutujícím většinou nejde. Spíše bezostyšně užívají hrubých lží. Když ale nyní sahá ČSSD k dryáčnickým metodám, jak ukazuje známý plakát a další jejich metody, musím pozvednout hlas jako křesťan i jako občan této země, kterému záleží na tom, abychom zůstali zemí, ve které se ctí právo, zakotvené v demokratické ústavě a respektují běžná demokratická pravidla, například rozhodnutí demokratických institucí.

Tady mě to nutí připomenout budoucím voličům, aby dobře sledovali, jak dnes politické strany mluví a jednají, protože ve volbách budeme rozhodovat o budoucnosti naší země. Já například nemohu volit takovou stranu, která jasně pošlapává demokratické principy, jako to dělá ČSSD. A podobně i některé další strany. Proto budu opět a opět pozvedat svůj hlas na obranu právního demokratického státu. I politici a novináři v cizině se často vyptávali na poměry u nás. Musel jsem se často před nimi za svou zemi stydět, když jsem jim líčil naši situaci.

Více na: Kardinál Vlk - Majetkové narovnání

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou