Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Koncerty, workshopy, přednášky, moderní umění… To vše nabízí setkání mladých

Datum publikace15. 8. 2012, 9.47
TiskTisk

Tisíce mladých lidí proudí od úterního dopoledne do Žďáru nad Sázavou užít si nabitý kulturní, duchovní i sportovní program Celostátního setkání mládeže. Křesťanská akce národního formátu se koná po pěti letech a potrvá do neděle 19. srpna. Do příprav se zapojilo přibližně 750 dobrovolníků.

Na akci se vystřídá více než 80 osobností s přednáškami a workshopy, zahraje 10 kapel, nechybí ani nabídka sportů, výtvarných dílen a bohatý duchovní program. „Chtěl bych jít na přednášku s názvem Peníze a co dál. Rád bych věděl, jak k tomuto tématu z křesťanského hlediska přistupovat,“ přemýšlí šestadvacetiletý účastník setkání Antonín Šimek. „Hodně mě zajímá přednáška o společném bydlení před svatbou,“ říká zase sedmnáctiletá Anna Ambrozková.

O stále aktuálním tématu, jak odpovídat na výtky nevěřících, které směřují ke starým chybám církve, pohovoří Miroslav Herold, vysokoškolský kaplan v Brně. Zájem vzbuzuje také přednáška Libora Všetuly o tom, zda, a popřípadě kde, se dají nalézt stopy Boží na Youtube a internetu obecně. „Učím sice dlouho, ale vždycky mám trému, tedy i tentokrát,“ přiznává profesor Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lubomír Mlčoch, „zejména proto, že sociální nauka církve není příliš známá.“ Právě o ní a jejím spojení s civilizační krizí bude jeho středeční přednáška pro mladé. 

Účastníky setkání svými schopnostmi a zkušenostmi obohatí dospělí i sami mladí. Z multižánrového kulturního programu si mohou vybrat například koncert světoznámého českého houslisty Josefa Špačka, teprve pětadvacetiletého koncertního mistra České filharmonie. Kulturní zpestření připravuje také samotná žďárská mládež. Ve čtvrtek vystoupí s moderním zpracováním biblického muzikálu Gedeon, do kterého se zapojí na 60 aktérů. „V dnešní době je plno chvil, kdy se člověk rozhoduje. Když dostane odpověď, měl by za tím jít a dotáhnout to do konce, jako Gedeon,“ objasňuje poselství muzikálu jeho hlavní protagonista a student Biskupského gymnázia ve Žďáře Josef Sýkora.

Soubor 80 zastavení na 14 cestách představí na sobotní Pouti rodin originální kombinaci vizuálního umění, hudby a slov. Připraveny jsou filmové projekce a výstavy uměleckých děl či fotografií, mimo jiné Brána naděje Jindřicha Štreita. Jinde se poutníci zamyslí nad tématy bolesti, odpovědnosti či sexuality. Aktivně se zapojí do divadelních a tanečních projektů jako například vystoupení Pavola Danka ze slovenského divadla ATak. „Bůh si přeje a zaslouží si harmonii rozličných hlasů, nástrojů a skupin,“ prozrazuje inspiraci jedinečného projektu režisérka pouti Klára Vojtková, herečka Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

V rozmanitém programu nemůže chybět ani široká nabídka sportů. Kromě běžných sportů si mohou vyzkoušet také inovativní americkou verzi frisbee s dvěma plastovými koši zvanou kanjam, chození po popruhu upevněném mezi stromy známé jako slackline nebo tradiční švédskou společenskou hru kubb.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou