Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Morossini navštíví Vranov u Brna

Datum publikace16. 9. 2012, 11.03
TiskTisk

Zářijové poutě 2012 k Panně Marii Vranovské jsou letos také poděkováním za dvacetileté působení paulánů ve Vranově u Brna.

Vranov u Brna: Prvním představeným, který ve Vranově u Brna v novodobé historii paulánského řádu působil a zasloužil se o obnovení řeholní komunity i oživení významného poutního místa byl P. Giuseppe Fiorini Morosini (nar. 1945). V brněnské diecézi působil v letech 1992 - 1994, později byl zvolen hlavním přestaveným Řádu nejmenších bratří sv. Františka z Pauly  a vrátil se zpět do Itálie. V roce 2008  jej Svatý otec Benedikt XVI. jmenoval biskupem a  byla mu svěřena diecéze v Locri v italské Kalábrii.

Biskup Morossini se v těchto dnech vrací do Vranova podruhé jako biskup a bude zde předsedat poutní bohoslužbě 23. září 2012 v 11.00 hodin.

Z historie působení paulánů u nás

Roku 1635  přijali Vranov s kostelem i s klášterem jako dar Liechtensteinů otcové pauláni, kteří přišli na Vranov z Burgundska. Počet bratří rychle rostl a již o sedm let později měl vlastního korektora. Až do zrušení konventu císařem Josefem II. roku 1789 se na Vranově vystřídalo 144 řeholníků. 

Kdo vlastně jsou pauláni? Jejich zakladatelem je sv. František z Pauly, poustevník pocházející z Pauly v Kalábrii v jižní Itálii. Narodil se v roce 1416, už jako mladý žil přísným životem, připojili  se k němu stejně smýšlející muži a v Paule vystavěli klášter. Během života získal sv. František pověst divotvorce díky četným zázrakům, které Bůh skrze něho konal. Byl nazýván světcem ohně, lásky a zázraků. Současníci říkali, že byl „člověkem přísného života, plně oddaný rozjímání“ a církev ho nazvala „světlem k osvícení kajícníků“. Své duchovní poselství předal ve spiritualitě „postního způsobu života“. Proto jeho bratři až dodnes skládají čtvrtý slib trvalého postního způsobu života. Přestože byl sv. František poustevníkem, mužem modlitby a odříkavého života v ústraní, měl velký vliv na dobový život. Posledních dvacet let života prožil na francouzském královském dvoře. Zemřel na Velký pátek roku 1507 v Tours. Jeho řád se velmi rozrůstal a ještě za života sv. Františka přišli jeho bratři na naše území.

Třicátého srpna 1992 se pauláni – téměř po 208 letech – na pozvání brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho do Vranova vrátili a  začali budovat Duchovní centrum sv. Františka z Pauly. Dům měl být rekonstrukcí původního paulánského kláštera z poloviny 17. století. Díky dobrodincům z Itálie, věřícím a poutníkům, kteří pomohli, byla od září Jubilejního roku 2000 dána do provozu první etapa centra, které dnes slouží jako vyhledávané místo pro exercicie i semináře.

(S použitím publikace Biskupství brněnské - historie a vzpomínky).

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou