Lupa
Obsah Obsah
Portál

Bývalý guvernér ČNB L. Niedermayer k církevním restitucímBývalý viceguvernér České národní banky, Luděk Niedermayer, zveřejnil na svém blogu článek k otázce majetkového narovnání vztahů mezi státem a církvemi, který vám zde také

Datum publikace20. 8. 2012, 12.47
TiskTisk

Bývalý viceguvernér České národní banky, Luděk Niedermayer, zveřejnil na svém blogu článek k otázce majetkového narovnání vztahů mezi státem a církvemi, který vám zde také přinášíme.

Necháme si, co jsme nakradli...

Těžko se hledají rozumné důvody proti navrácení majetku církvím. Pokud ovšem nechceme po více než 20 letech hledat cestu, jak říci a uzákonit, že 'to, co jsme si nakradli, si také ponecháme'.

Církevní restituce dlouhodobě nepřinesou zemi ekonomické problémy. Zřejmě si to uvědomují i tvůrci dryáčnických útoků na snahu vlády po více než 20 letech tuto otázku uzavřít a netvrdí občanům, že na restituce 'nemáme'.

Dá se dokonce namítnout, že i z ekonomického hlediska dává návrat majetku církvím, a tím jejich postupné odstoupení z výplatní listiny státu dobrý smysl. Navíc blokační paragraf vsunutý kvůli církevním restitucím do zákona o půdě zabraňuje státu, ale zejména obcím či městům disponovat s tisící hektary půdy, což mnohde omezuje rozvoj země. Chybou nebyla tato zákonná pojistka - většina zemí se s touto více či méně společensky citlivou otázkou vyrovnala -, ale nečinnost vlád a parlamentů.

Mechanismus vyrovnání, na kterém pracovaly různorodé pracovní skupiny, také dává smysl. Vrácení majetku, jejž lze snadno vydat, a finanční kompenzace za zbytek zní rozumně. Vždyť rozsah tolik diskutované roční finanční náhrady je v řádu 2-3 miliard ročně (dle inflace). To je o něco málo více, než kolik dnes platí stát církvím v souladu se zákonem přijatým komunisty. I když zpočátku bude stát hradit obě částky. Postupně však má dojít k poklesu státních plateb na provoz církví. V dlouhém horizontu tedy jde o dobrý 'obchod' s církvemi.

Zmíněné finanční náhrady představují ve státním rozpočtu desetiny procenta a v poměru k ročnímu HDP se dostáváme na nějakých pět setin procenta. Co za to stát dostane? Mimo jiné odblokování majetku, vyjasnění právní situace. Už teď je jasné, že by se církve o nevydaný majetek soudily. A zejména vyšší finanční stabilitu církví, a tím zřejmě i posílení jejich působení v oblastech, kde to nejen státu, ale hlavně občanům naší země pomůže. Bez ohledu na to, zda je primitivní protirestituční billboardy těší, nebo iritují.

Nezanedbatelný je i fakt, že stát ve správě svého majetku neexceluje. A proto není nereálné očekávat, že církev si se získaným majetkem poradí dobře. Církve se vyznačují obvykle dlouhým horizontem pro investování i rozhodování. Toto je v dnešním 'rychlém světě' vítaná vlastnost. Snad obden jsme totiž svědky toho, jak je rozhodování 'ze dne na den' v řadě oblastí někdy i vysloveně špatné.

Těžko se hledají rozumné důvody proti navrácení majetku církvím. Pokud ovšem nechceme po více než 20 letech hledat cestu, jak říci a uzákonit, že 'to, co jsme si nakradli, si také ponecháme'. Pokud by toto provedla dnešní skandály, nedůvěryhodností a někdy i nekompetencí se vyznačující politická reprezentace, byl by to velmi smutný obrázek o stavu naší společnosti. Nekonstruktivní blokování vládního návrhu není přitom chováním o moc lepším.

Happy end (ne pro církve, ale pro celou společnost) je však daleko. To, že druhá nejsilnější strana si toto téma vybrala jako nejlepší cestu z korupčního skandálu svého vedoucího představitele a cestu k co nejvyššímu počtu křesel hejtmanů, není dobrá zpráva. Na část veřejnosti to možná zabere. Možná by se ale ČSSD měla zamyslet, zda chce v takové zemi vládnout.

Luděk Niedermayer

 
 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou