Lupa
Obsah Obsah
Portál

Mladí mají větší hodnotu než miliardy z restitucí

Datum publikace20. 8. 2012, 16.05
TiskTisk

Až deset tisíc lidí se v sobotu 18. srpna 2012 sešlo na Pouti rodin ve Žďáře. Pouť byla součástí křesťanského Celostátního setkání mládeže, které vyvrcholilo v neděli dopoledne mší svatou s arcibiskupem Janem Graubnerem. V předchozích dnech navštívil setkání také kardinál Dominik Duka, aby mladé podpořil v jejich víře. Zároveň upozornil na nevyčíslitelnou hodnotu mladých v kontrastu s církevními restitucemi.

Žďár: Kardinál Duka odsloužil na setkání mladých páteční večerní mši a přednášel také o církvi. Zároveň povzbudil členy přípravného týmu v jejich úsilí organizovat dobrovolně a zadarmo křesťanské akce. „Mladí, kteří tady jsou, mají větší hodnotu, než ty miliardy, o které se hádají v Parlamentu,“ podotknul k otázce církevních restitucí Duka. „Církev existuje na našem území také proto, že jsou zde desetitisíce dobrovolníků, kteří denně vyrážejí do práce – varhaníci, kostelníci, uklízečky, řemeslníci… Dělají to zadarmo či za symbolický poplatek,“ doplnil kardinál.

Účastníky setkání pozdravil také papež Benedikt XVI. V dopise adresovaném kardinálu Dominiku Dukovi a podepsaném kardinálem státním sekretářem Tarcisiem Bertonem papež vyjádřil radost z této iniciativy a přání, aby se upevňovalo povědomí duchovních hodnot, které formovaly myšlení, umění i kulturu českého národa.

Mládež a rodiny

Celostátní setkání mládeže ve Žďáře nad Sázavou se konalo od 14. do 19. srpna. V sobotu 18. srpna se ke zhruba šesti tisícům mladých přidaly tři tisíce poutníků, kteří dorazili na každoročně pořádanou Pouť rodin. Připojilo se také téměř tisíc místních. Všichni společně prožili dopolední mši a odpolední program. Ten nabídnul čtrnáct různě náročných poutních tras, na kterých se poutníci mohli ztišit, zastavit, pomodlit či se kulturně obohatit. Pro děti byly připraveny hry, výtvarné tvoření, zpívání v přírodě a divadlo.

„Nejvíc nás zaujalo interaktivní divadlo o životě svatého Ambrože. V každém rohu ambitu poutního kostela na Zelené Hoře stála jedna živá socha, kterou jsme si mohli nějak „spustit“ – třeba nafouknutím a prasknutím igelitového sáčku,“ popisují své dojmy mladí manželé Markéta a Vojtěch Trmačovi. „Herci byli naprosto profesionální a jejich vystoupení mělo sílu oslovit mladého člověka,“ dodávají Trmačovi. Prošli si také cestu pro manžele, kde si mohli přečíst duchovní slovo o smyslu rodiny od papeže Benedikta XVI. nebo si vyrobit origami holubičku Ducha svatého. Kromě členů souboru Geisslers Hofcomoedianten, kteří vystupovali na Zelené Hoře, se na tvorbě poutních zastavení podílelo více než 150 autorů.

V otevřeném dopise ze dne 18. srpna se účastníci setkání obrátili na čelní představitele našeho státu s žádostí, aby ve svých rozhodnutích vždy konkrétním způsobem podporovali rodiny, které jsou základními stavebními kameny naší společnosti. Vyzvali je také ke vzájemné toleranci, slušnosti a úctě ke každému lidskému životu.

Mladé ve Žďáře čekal bohatý kulturní program i svědectví o blahoslavené dívce

Na setkání se vystřídalo přes 90 přednášejících a zahrála desítka kapel rozmanitých žánrů – od worshipu, přes rock až po folk a klasickou hudbu. Uvedeny byly také dva autorské muzikály. Témata přednášek a workshopů se různila podle zaměření jednotlivých osobností. „Nikdy jsem svou víru netajil, vždy jsem ji hlásal veřejně. Když Boha zapřete, nemůžete se pak na sebe ani podívat do zrcadla,“ zdůrazňoval mladým lidem například režisér Jiří Strach ve svém svědectví o tom, jak se žije křesťanům mezi nevěřícími. Ve Žďáře vystoupil také houslový virtuos Josef Špaček. „Před koncertem se rád modlím, aby to dobře dopadlo a já mohl rozdávat radost svým talentem,“ prozradil účastníkům Špaček.

Jedním z vrcholů setkání byla návštěva rodičů blahoslavené Chiary Luce Badano. Večerní pásmo vzpomínek na dívku, která v osmnácti letech zemřela na rakovinu kostí a roku 2010 byla prohlášena za blahoslavenou, obohatilo svědectví devatenáctileté Marie Slavíkové. Blahoslavená Chiara je jí velmi blízká, protože sama zažila podobné utrpení. Během setkání Marie pomáhala jako dobrovolník v tiskovém týmu. „Maruška nás svou přítomností velice obohatila. Všichni obdivujeme, jak se dokáže vyrovnat se svým zdravotním stavem a přitom rozdávat radost a povzbuzení všem lidem kolem,“ uvádí vedoucí týmu Magdalena Klímová.

Páté křesťanské setkání národního formátu se uskutečnilo po pěti letech. Přípravy trvaly déle než rok a zapojilo se do nich více než 750 dobrovolníků. Setkání pořádala Sekce pro mládež České biskupské konference a Asociace křesťanských sdružení mládeže. Akce se koná jednou za pět let, střídavě v Čechách a na Moravě. Do Žďáru se vrátila po deseti letech. Mezitím se roku 2007 konala v jihočeském Táboře – Klokotech.

Celostátní setkání mládeže tvoří součást oslav Světového dne mládeže. Ten se na mezinárodní úrovni slaví jednou za dva až tři roky. Příští rok ho světová církev oslaví na Světových dnech mládeže, které se budou konat ve dnech 22. až 28. července 2013 v brazilském Riu de Janeiru. Setkání se zúčastní také mládež z České republiky.

 

 

Lenka Češková

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou