Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Brně zazněla světová premiéra Pololáníkova Setkání

Datum publikace20. 8. 2012, 9.15
TiskTisk

Při pontifikální bohoslužbě v neděli 19. srpna 2012, které v katedrále na Petrově předsedal brněnský biskup Vojtěch Cikrle zazněla světová premiéra orchestrální verze mše Setkání hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka.

Brno: Třídenní oslavy Dne Brna 2012 vyvrcholily na Petrově pontifikální bohoslužbou, při níž  za přítomnosti autora zazněla v podání Dómského komorního sboru při ZUŠ se zaměřením na církevní hudbu a Orchestru katedrály sv. Petra a Pavla vedeného Petrem Kolařem světová premiéra orchestrální verze mše Setkání Zdeňka Pololáníka.

Zdeněk Pololáník se narodil 25. října 1935. Vystudoval brněnskou konzervatoř ve varhanní třídě prof. Josefa Černockého a skladatele a hobojisty Františka Suchého. Poté v rodném městě absolvoval ještě skladbu na Janáčkově akademii múzických umění v Brně (1957-1961) u profesorů Viléma Petrželky a Theodora Schaefera.

Jeho bohatá hudební tvorba zahrnuje kromě skladeb pro koncertní provozování a hudby filmové, televizní a scénické také duchovní hudbu, psanou k praktickým liturgickým účelům.

Zdeněk Pololáník je autorem více než 700 hudebních děl, v nichž dominují skladby duchovní psané k praktickým liturgickým účelům i ke koncertnímu provedení (společně s biskupem Josefem Hrdličkou napsal také řadu písní v Kancionálu). Je rovněž autorem více než sto padesáti opusů či čtyř set padesáti děl scénické, televizní i filmové hudby (Lev s bílou hřívou, Člověk proti zkáze, Opera na vinici, Žert, Katapult, Synové a dcery Jakuba skláře apod.), a také baletů.. Po roce 1989 působil jako varhaník v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla a založil na JAMU oddělení duchovní hudby.

Jeho skladby se stále hrají nejen v pětadvaceti zemích Evropy, ale i v Japonsku, Spojených státech amerických, Rusku, či na novém Zélandu.

V roce 2001 byl na Velehradě oceněn Řádem sv. Cyrila a Metoděje, v roce 2007 mu brněnský biskup Vojtěch Cikrle udělil medaili sv. Petra a Pavla.

Zdeněk Pololáník žije a tvoří v Ostrovačicích u Brna, kde mu obec udělila Čestné občanství.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou