Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dvě výstavy přiblíží Velehrad jako cíl poutníků i Slovanů

Datum publikace24. 8. 2012, 15.00
TiskTisk

V pátek 7. září 2012 budou v prostorách Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje otevřeny dvě vzájemně se doplňující výstavy: „Slovanský unionismus“ a „Velehrad poutníků“. Obě čerpají z bohatého obrazového materiálu, uchovávaného ve velehradském archivu, a návštěvníci Velehradu je mohou navštívit do konce letošního roku.

Velehrad: První z výstav, nazvaná Slovanský unionismus, představuje veřejnosti unionistické snahy v Evropě během 19. a první poloviny 20. století s Velehradem jako jedním z důležitých center tohoto úsilí o sjednocení křesťanů. Autorkou výstavy je Anežka Kindlerová ze Slovanské knihovny v Praze.

Druhá výstava Velehrad poutníků, připravená Petrem Hudcem, pohlíží na Velehrad jako na poutní místo a dokumentuje vznik a proměny velehradské poutní tradice v dějinách. Vernisáž obou výstav začíná 7. září v 16.30 hodin.

Petra Číhalová, farnost Velehrad

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou