Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Doupovských horách vzniká nový poutní kostel

Datum publikace27. 8. 2012, 14.54
TiskTisk

V neděli 26. srpna 2012 požehnal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP za účasti ministra obrany Alexandra Vondry základní kámen nově vznikajícího poutního kostela sv. Archanděla Michaela na Špičáku v západní části vojenského újezdu Hradiště v Doupovských horách.

Doupovské hory: Základní kámen pochází ze zdiva kostela Nanebevzetí Panny Marie, který stál na horním konci náměstí zaniklého města Doupov. První písemná zmínka o kostelu pochází již z poloviny 14. století. Kostel byl v roce 1953 po vzniku vojenského výcvikového prostoru uzavřen a ponechán svému osudu, torzo budovy bylo definitivně strženo v roce 1973. Iniciátorem projektu na obnovení duchovního místa v této svébytné krajinné oblasti západních Čech se stal „Spolek pro stavbu poutního kostela v Doupovských horách“, který vznikl v roce 2011. Kostel svatého Michaela, který je patronem vojáků, výsadkářů a bezpečnostních sil, bude sloužit veřejnosti jako cíl církevních poutí a jako místo určené k vojenským ekumenickým mším.

Architektonicky ojedinělá stavba vznikne z darů jednotlivců či institucí podle diplomového projektu architekta Jakuba Tejkla. Kostel je koncipován tak, že se na jeho stavbě může symbolicky podílet každý. Je vymezeno místo a budoucí tvar stěn, avšak těm dávají růst sami lidé. Poutníci přinášejí kameny, píší na ně svá přání nebo prosby, vystoupají po točitém schodišti vzhůru do stěn kostela a uloží ho k ostatním kamenům. Stavba tak může růst i několik generací

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou