Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové jednali na mimořádném plenárním zasedání

Datum publikace30. 8. 2012, 20.00
TiskTisk

V prostorách Arcibiskupství pražského se dnes, 30. srpna 2012, konalo mimořádné plenární zasedání České biskupské konference (ČBK). Jednání se účastnili rovněž předsedové Konferencí vyšších řeholních představených mužských i ženských řádů v ČR (KVŘP). Hlavním tématem této schůze byl vývoj legislativního procesu zákona o částečném narovnání vztahů mezi státem a církvemi.

Praha: Biskupové se na zasedání shodli, že současná podoba návrhu zákona o částečném narovnání vztahů mezi státem, církvemi a náboženskými společnostmi je mimořádnou šancí, jak nastolit spravedlnost, právo a normální vztahy tam, kde byly dosud přehlíženy a obcházeny.  Je možností jak ukončit blokaci mnoha pozemků, která znepříjemňovala život mnoha měst a obcí; jak nastolit právní jistotu pro soukromé majitele i instituce, kteří využívají historický církevní majetek; je to rovněž možnost jak v dlouhodobém měřítku zakotvit službu církve v naší společnosti. Navrhované řešení spočívá také v respektování svobody církví a náboženských společností a v uznání jejich základních potřeb ze strany státu, které je naplněním Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. Rozhodně tím nedojde k prolomení hranice 25. února 1948, tak jak ji respektovaly i minulé restituční zákony.

Přítomní biskupové rovněž vyjádřili podporu kardinálu Dominiku Dukovi, který za ČBK vede jednání ve spolupráci s ERC a ŽFO s představiteli státu ohledně majetkového narovnání.

Členové ČBK v rámci další části jednání potvrdili strukturu kontrolních mechanismů, které budou použity při zodpovědné správě eventuálního navráceného majetku. Tato pravidla se zakládají na minimálně dvoustupňové kontrole. Byl nastaven limit při nakládání s majetkem ve výši 50 tisíc Kč, který mohou farnosti překročit pouze se souhlasem svých diecézí. Zároveň na základě dohody mezi ČBK a KVŘP vznikne na úrovni katolické církve v České republice odborný analytický tým, kterému budou předkládány hospodářské výsledky diecézí a řádů, jehož úkolem bude kontrolovat, aby hospodaření všech subjektů naplňovalo požadavky na transparentní nakládání s majetkem ve prospěch pastoračních a sociálních aktiv církve. Výsledky práce této analytické skupiny budou pravidelně předkládány představitelům ČBK a KVŘP.

Biskupové si plně uvědomují, že náležité hospodaření s majetkem je základem pro zabezpečení chodu církví tak, aby mohly pracovat pro blaho společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou