Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Školské sestry de Notre Dame reagují na složenkovou kampaň

Datum publikace31. 8. 2012, 17.17
TiskTisk

Česká provincie Kongregace Školských sester de Notre Dame zaslala v minulém týdnu (24. srpna 2012) dopis předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Provinciální představená Kongregace Silvie Němcová v něm reaguje na kampaň ČSSD proti majetkovému narovnání vztahů státu, církví a náboženských společností. Dopis uveřejňujeme v plném znění.

Vážený pane Sobotko,

včera jsme obdržely Vaši složenku s částkou, která má být údajně 'ze společného' vyplacena církvím a židovským obcím v naší republice.

Nejdříve bych vás ráda upozornila na malou, ale zavádějící nepřesnost - splatnost složenky není okamžitě, ale 30 let.

Dále jsem uvažovala, že vystavíme složenku my Vám za náš majetek, který dodnes zadržují Česká republika, kraje, obce a různé právnické a fyzické osoby.

Neučiním tak, protože bych se zajisté taky dopustila nepřesností. Nemohu totiž vnikat do státních (zvl. policejních) ani soukromých objektů, příp. na takové pozemky, abych nechala pořídit znalecké posudky. Tento postup by asi způsobil větší zděšení mezi občany než Vaše kampaň. Navíc by to byla značně drahá záležitost a tato investice by zřejmě pro nás nebyla návratná. Náš odhad ceny majetku tedy může být jen přibližný a je započítán do hodnoty celkového majetku církví a židovských obcí, o kterém se v posledních měsících konečně jedná.

Ráda bych Vám však ujasnila několik věcí.

Naše kongregace se od svého založení v polovině 19. století věnovala především vzdělávací činnosti, zpočátku na venkově, později i ve větších městech. Postupně se začala věnovat také hluchoněmým, opuštěným a osiřelým dětem. Objekty a pozemky pro tuto činnost a pro její podporu získávala kongregace za peníze drobných i větších dárců a z výdělků a věn sester.

První vlna zákazů činnosti a vyhánění sester i jim svěřených dětí nastala po nástupu fašistické moci, kdy byly něketré z objektů použity pro vojenské účely. Druhá vlna přišla v r. 1948 a shodou okolností byly tytéž objekty použity pro tytéž účely jako za nacismu.

Po tzv. sametové revoluci nám byly některé objekty v dezolátním stavu vráceny, aby sestry měly vůbec kde žít. K obnovení naší činnosti mohlo dojít jen ve velmi omezené míře.

Šikana státní moci však dodnes pokračuje:

- během uplynulých 20 let byly státem zcizeny další naše nemovitosti,

- z pozemku, který je součástí našeho areálu a který chybou ve výčtovém zákonu nebyl vrácen, po nás stát požaduje nájemné (v jiných kruzích se tomu říká výpalné),

- některé nemovitosti stát stále používá k účelům, na které jejich původní sponzoři rozhodně nepřispívali - a tím se jim de facto vysmívá,

- na rozdíl od ostatních restituentů jsme dodnes s celou církví dehonestovány za to, že bychom rády hospodařily na svém a ze svého.

 

Snad tedy, vážený pane Sobotko, pochopíte, proč nás Vaše zkratkovitá a nenápaditá kampaň uráží a že proto za Českou provincii Kongregace Školských sester de Notre Dame tímto vyjadřuji podporu Prohlášení předsedů ČBK, ERC a FŽO k narovnání vztahů ze dne 9. 8. 2012.

 

   S přáním všeho dobrého

                                                                                         Silvie Němcová                         

                                                                                         provinciální představená

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou