Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Před 15 lety zemřela Matka Tereza, její dílo pokračuje

Datum publikace5. 9. 2012, 14.08
TiskTisk

Dnes, 5. září 2012, je tomu přesně patnáct let, co zemřela jedna z nejvýraznějších osobností 20. století.  Jmenovala se Agnes Gonxha Bojaxhiu, ale svět ji znal pouze jako Matku Terezu.

Kalkata: Narodila se v roce 1910 v Albánii. V 18ti letech v Irsku vstoupila do kongregace Loretánských sester, poté se přestěhovala do Indie, kde pracovala jako učitelka. V roce 1948 dostala nové povolání a začala se věnovat těm nejchudším uprostřed už tak chudé Kalkaty. Krátce nato založila kongregaci Misionářek lásky.

Přes 45 let pracovala neúnavně pro potřebné a v roce 1979 byla vyznamenána Nobelovou cenou míru, nejvyšším státním vyznamenáním její humanitární dílo ocenil i indický stát. Nejvýznamnějšího ocenění se však Matce Tereze dostalo až sedm let po smrti, kdy byla blahořečena papežem Janem Pavlem II. Svatý otec tuto ženu popisoval jako perfektní příklad Boží lásky, protože svůj život žila po Ježíšově vzoru a snažila se pomáhat nejchudším z chudých.  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou